Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

De onterechte steun voor schadelijke ballonnenacties

Alexandra Besuijen neemt op deze website wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze onderzoeksmoeheid en beredeneert ze waarom het oplaten van ballonnen schadelijker is dan we denken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Is wijn je aan het vermoorden?

Het is allemaal de schuld van Jezus. Met zijn water en zijn wijn. Daarom zijn we gaan denken dat wijn goed voor ons is – als Hij het ons geeft kan het niet slecht zijn, toch? Fout! Waar ons altijd is verteld dat een paar glazen wijn per dag goed voor ons was, kwam deze week uit een grootschalig onderzoek naar voren dat elk glas alcohol een half uur van ons leven afknabbelt! Een half uur per glas! Ik moet dit stukje heel snel schrijven, want het zou zomaar kunnen dat ik vandaag nog dood neerval. Ik lust wel een wijntje namelijk ?.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het onderzoek klinkt erg gedegen: men had 83 onderzoeken met bijna zeshonderdduizend deelnemers gecombineerd en geanalyseerd voordat men tot deze tamelijk ontluisterende conclusie kwam. Maar toch ken ik niemand die opeens de inhoud van zijn drankenkast in de gootsteen heeft leeggegoten. Integendeel. Men nam er nog maar eens eentje. Voor je het weet kan het allemaal voorbij zijn, nietwaar? Proost!

Misschien zijn we een beetje onderzoeksmoe. Misschien zijn al die conclusies ook zo tegenstrijdig. Het ene onderzoek is nog meer in tegenspraak met het voorgaande dan het andere.

Een paar tegenstrijdigheden op een rij:

  • Een paar glazen per dag is goed voor je hart. – Van elk glas leef je een half uur korter.
  • Vet is slecht voor je. – Vet heb je nodig voor je stoelgang.
  • Suiker is de nieuwe heroïne. – Van chocola word je gelukkig.
  • Geen gluten. – Glutenintolerantie is onzin.
  • Brood moet. – Van brood kan je doodgaan.
  • Sinaasappels zijn goed voor je. – Sinaasappels verpesten je tandglazuur.

Pfff ik neem het allemaal maar met een korreltje zout. O nee! Dat is ook niet goed voor me.

In plaats van ons te verdiepen in die onderzoeken – en dat valt echt niet mee voor een leek – halen we liever onze schouders op en geven we de media de schuld omdat ze paniek zaaien. Dat is altijd een vast ritueel: ofwel er wordt ergens níet over geschreven en dan stoppen ‘ze’ het in de doofpot’, ofwel men schrijft er wel over en dan is het sensatiezoekerij.

Nou worden in veel gevallen de persberichten van zulke onderzoeken letterlijk overgenomen zonder enige kanttekening; vooral door webmagazines waar de redacties vaak bevolkt lijken door veertienjarige dyslectici die het liefdesleven van de Kardashians nu eenmaal belangrijker vinden. Maar uit onderzoek van een Leidse studiegroep is gebleken dat de onderzoekers, of liever hun persvoorlichters de resultaten óók vaak aandikken om persaandacht te generen. Staat er een aantoonbare fout of overdrijving in zo’n bericht, wordt het door 92 procent van de media overgenomen. Dat mag wel anders.

Maar zullen we afspreken dat we niet meteen weer in een stuip schieten als er door onderzoekers weer eens een oekaze wordt afgevaardigd aangaande onze levensstijl? Mensen zijn geen machines waar een heel specifieke brandstof in moet. We willen leven, voelen, proeven, genieten!

Geniet, maar maak het niet te gek. Je hoeft je niet elke dag een coma te zuipen, maar drink dat wijntje als je er trek in hebt. We eindigen echt niet allemaal met een lever als een voetbal in een kartonnen doos onder een brug. En dan nog: ik las laatst ergens dat buiten slapen heel gezond voor je is…

Jeremy Scott tijdens een modeshow van Moschino. Beeld:

Moschino en H&M

Fijn nieuws voor liefhebbers van kleurrijke en betaalbare mode: Moschino’s creative director Jeremy Scott is dit jaar de gastontwerper voor H&M! Dat werd afgelopen weekend bekendgemaakt op het Coachellafestival in Californië. Scott schudde met zijn door pop-art en straatcultuur geïnspireerde ontwerpen het stof van het Italiaanse label, maar raakte tegelijkertijd daardoor ook een beetje verwijderd van zijn oorspronkelijke fans uit zijn Adidastijd, die nu eenmaal geen haute couture kunnen betalen.

Met zijn samenwerking met de goedkope Zweedse kledinggigant hoopt hij zijn koosnaam ‘the people’s designer’ weer waar te maken.

De collectie verschijnt traditiegetrouw pas in november in de winkels, maar dat de ontwerpen zijn kenmerkende speelsheid zullen hebben, staat al vast. Op Coachella showde Gigi Hadid alvast een voorproefje.

De tekst loopt hieronder door.

Scott scoorde eerder hoge ogen met zijn McDonalds- en Barbiecollecties en hopelijk zien we daar van de winter ook wat van terug. Na de wat saaie collectie van Erdem van vorig jaar, kunnen we een beetje vrolijkheid best gebruiken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat ballonnen op. Beeld:

‘We mogen niks meer’

‘We mogen niks meer.’ Artikelen over bijvoorbeeld een vuurwerkverbod of de schadelijkheid van ballonnen worden steevast voorzien van hetzelfde gejank van reaguurders. Of: ‘maar het is zo leuk voor de kinderen’. Hou toch op! Alsof kinderen de dienst uitmaken.

Het oplaten van ballonnen is schadelijk. Punt uit. Ze komen in groten getale in zee terecht waar ze eindigen in vissen, vogels en zeezoogdieren, maar ook op het land, waar ze door koeien en herten worden gegeten. Die gaan daar vervolgens op een gruwelijke manier aan kapot.

We moeten gewoon kappen met die troep. Nee, ook geen ‘milieuvriendelijke’ ballonnen. Ten eerste bestaan die niet, want zo’n ballon doet er ook nog een half jaar over om te vergaan en kan in die tussentijd toch ook schade veroorzaken. En ten tweede zijn de touwtjes en ventielen meestal helemaal niet afbreekbaar.

Beeld:

Zielig voor de kinderen? Hun kinderen en de kinderen van die kinderen zullen je dankbaar zijn. Verzin maar wat anders. Bijvoorbeeld superbellen blazen. Of om een meiboom dansen. Maar kap met die plastic shit.

En o ja, festivalmeisjes: die glitter waarmee jullie je zo graag mee overgieten is ook verrekte slecht. Ook allemaal plastic dat in het milieu terecht komt. Of in jezelf. Toen het een paar jaar geleden opeens hip werd je festivalkont met glitter in te smeren, trokken gynaecologen al snel aan de bel: het spul kwam via de vagina in de baarmoeder in en veroorzaakte daar nare complicaties. Vrolijk hè?

Onderwerpen