Spring naar de content
bron: Corbino

Willem Bol verliest beroep: ‘Alsof je met 120 km/uur tegen een muur rijdt’

Voormalig televisiepresentator en -producent Willem Bol kreeg dinsdag een nieuwe tegenslag voor de kiezen. Het Gerechtshof in Arnhem gaf Generali gelijk in het hoger beroep dat hij tegen de verzekeraar had aangespannen. Bol, die naar eigen zeggen vannacht geen oog heeft dichtgedaan, reageert geschokt. “Dit is alsof je met 120 kilometer per uur tegen een muur rijdt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit
Willem Bol
Willem Bol. Beeld:

De ex-quizmaster, die financieel aan de grond zit en met zijn vrouw en dochter in een vakantiehuisje van een vriend in het Overijsselse Heino woont, werd in 2009 getroffen door een zware hernia en raakte daardoor arbeidsongeschikt. Hij had zich hiertegen verzekerd bij Generali. Deze assuradeur, inmiddels eigendom van ASR, stopte de uitkering in 2013 omdat Bol minder arbeidsongeschikt zou zijn dan hij beweerde.

Verzwijging

Bol spande daarop een rechtszaak aan en won. Generali hervatte de uitkering. Een jaar later draaide de verzekeraar de kraan opnieuw dicht. Bol zou van 2009 tot en met 2013 nog ruim drie ton hebben verdiend en dit hebben verzwegen.

“Het hof gaat in deze uitspraak voorbij aan alles wat wij hebben ingebracht.”

De ex-presentator stapte opnieuw naar de rechter. Volgens hem was er geen sprake van verzwijging. Generali zou zelf hebben aangegeven bij hem geen inkomenstoets te zullen doen. Bovendien zou het bij de verdiensten zijn gegaan om inkomsten uit doorlopende contracten en werk wat hij op therapeutische basis mocht doen van de verzekeraar. De rechtbank stelde hem dit keer in het ongelijk. Het hof staaft die uitspraak.

Lees hier meer over de zaak-Bol. De tekst loopt hieronder door. 

“Te bizar voor woorden,” noemt Bol het vonnis. “Ik begrijp het niet. Het hof gaat in deze uitspraak voorbij aan alles wat wij hebben ingebracht.”

Prestatiebonus

De voormalige NCRV-coryfee genereerde met zijn productiebedrijf in 2010, het jaar nadat hij arbeidsongeschikt werd, een inkomen van ruim twee ton. Het hof vraagt zich af hoe dit valt te rijmen met de arbeidstherapie. Volgens Bol is veruit het grootste deel van deze inkomsten afkomstig uit doorlopende contracten.

Als voorbeeld noemt hij zijn werkzaamheden voor Domino Day 2009. Bol was jarenlang uitvoerend producent van dit succesvolle Endemol-programma. Hij had onder meer recht op een prestatiebonus. Die werd pas in 2010, nadat hij arbeidsongeschikt werd, betaald. Met andere woorden: daar stonden in 2010 dus geen werkzaamheden tegenover.

Willem Bol
Beeld:

Bovendien, vervolgt Bol, was het de arbeidsdeskundige van Generali zelf die hem had aangeraden om iets te blijven doen. “Ik heb alleen maar gedaan wat zij adviseerde.”

Ook valt het hof over het feit dat Bol in 2010 nog 5846 kilometers declareerde, terwijl hij zou hebben verklaard dat hij niet meer kon autorijden. Dat laatste is volgens Bol pertinent onjuist. “Ik heb nooit gezegd dat ik niet meer kan autorijden. Dat hadden ze kunnen en moeten weten. Het staat nota bene in de uitspraak van het kort geding dat ik in 2013 tegen Generali heb aangespannen!”

“Als Generali en ASR denken dat ze van me af zijn, hebben ze het mis.”

Lange adem

Bol gaat tegen het vonnis in cassatie. Zo’n procedure vergt doorgaans een lange adem. Of hij het financieel zo lang uithoudt, durft hij niet te zeggen. “De toekomst zal het leren.” Een ding staat voor hem vast. “Als Generali en ASR nu denken dat ze van me af zijn, hebben ze het mis.”

Schrale troost: de eigenaar van het vakantiehuisje heeft hem direct sterkte gewenst en laten weten dat zijn vrouw, dochter en hij er voorlopig kunnen blijven wonen.

Onderwerpen