Spring naar de content
bron: ANP/Vincent Jannink

FC Twente, kampioen van het leedvermaak

Vreugde in Overijssel: in de Tantalus Eredivisie is FC Twente gisteren leedvermaakkampioen van Nederland geworden. De Enschedese formatie van trainer Marino Pusic bleef dankzij haar kansloze degradatie clubs als Ajax en Roda JC ruim voor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen
FC Twente
Beeld:

“Fantastisch natuurlijk,” aldus Twente-fan Youri Mulder op Radio 1. “Ik schrok aan het begin van het seizoen wel even toen sympathieke én kwalitatief uitstekende spelers als Assaidi werden aangetrokken, maar goddank werd René Hake, een bescheiden man die iedereen alles gunt, al snel de laan uitgestuurd.”

Hake werd bijtijds vervangen door Gertjan Verbeek, een leedvermaaksuccescoach die eerder al met Feyenoord de Leukste Thuis-schaal won en in Duitsland met het op zich sympathieke Vfl Bochum verrassend de halve finale van de Schadenfreude-Pokal bereikte.

Met Verbeek nam FC Twente al snel een flinke voorsprong op de concurrentie, die nog eens werd vergroot met het aantrekken van Mounir El Hamdaoui, meervoudig leedvermaaktopscorer in binnen- en buitenland.

“Natuurlijk zijn er talloze oorzaken aan te wijzen voor dit succes,” zegt een dolgelukkige technisch directeur Jan van Halst, na zijn ereronde met de vergulde Bananenschil die de kampioen traditiegetrouw ontvangt. “En ik denk dat ik met mijn spelersbeleid, met het aanstellen van Gertjan Verbeek en ook met mijn tv-optredens absoluut een van de architecten ben geweest. Maar we mogen ook niet onderschatten hoe belangrijk traditie is. Twente is al jaren een stabiele leedvermaaktopper. En daarvoor moeten we denk ik één man heel hatelijk danken, en dat is Joop Munsterman, die met zijn beleid de fans van alle andere clubs tegen ons heeft opgezet. Dat je dat in zo’n korte tijd allemaal voor elkaar krijgt, dat is bijna niet voor te stellen. Daar ben ik, met die paar knullige tv-optredens, een heel kleine jongen bij.”

FC Twente
Beeld:

Twente leek de voorsprong in het slot van de competitie nog bijna uit handen te gaan geven. Eerste concurrent Ajax, van oudsher ook een topper in de leedvermaakcompetities, zelfs internationaal, begon enorm op de Enschedeërs in te lopen, door de wijze waarop sterspeler Hakim Ziyech door een deel van de supporters werd bejegend en het opwachten van de spelersbus.

Toch wist FC Twente zich te herstellen.

Aanvoerder Stefan Thesker: “Natuurlijk vonden wij dat wij als spelers toen iets moesten doen. Wij wilden méér brengen dan wat keepersblunders en eigen goals alleen. Het gebrek aan sympathie uit de rest van het land hoeft niet altijd maar door de trainer en de directie te komen. Dus leek het ons als spelersgroep een mooi gebaar om de trainer van allerlei dingen de schuld te geven en hem te laten vervangen. Dat lukte, ondanks dat het bestuur er lang van overtuigd bleef dat Verbeek de juiste man was om de Bananenschil weer naar Twente terug te halen. Gelukkig hebben we toen onze poot stijf gehouden.”

Van Halst: “De eerste reacties op het ontslag van Verbeek waren ontzettend negatief. Dat is dat bekende schokeffect. Maar toen zijn opvolger Pusic een paar keer voor de camera was verschenen, bleken we een enorme fout te hebben gemaakt.”

FC Twente
Beeld:

Verdiend

Pusic bleek een reële, sympathieke en kalme verschijning, die Twente in het slot van het seizoen enorm veel gloating points kostte. Het was aan de stabiliteit van de concurrentie – het eeuwig uitgelachen Roda en het immer arrogante Ajax – te danken dat de club uit Enschede één dag voor het einde van de competitie al met de Bananenschil kon pronken.

Keeper Joël Drommel: “Als je de reacties uit het land hoort, denk ik dat wij de verdiende kampioen zijn. Het voelt ook wel echt als mijn kampioenschap.”

Trainer Pusic weet niet of hij zijn club ook volgend jaar zal mogen leiden. “Als FC Twente in de Champions League van het leedvermaak zal moeten concurreren met teams als Paris Saint-Germain en Chelsea zal het vermoedelijk noodzakelijk blijken om mij op mijn verjaardag te ontslaan.”

Onderwerpen