Spring naar de content
bron: Gabriël Kousbroek

Jaar cel voor ‘B-acteur’ die schoot vanaf kasteeldak

Justus Russelman, de 57-jarige man die eind vorig jaar op het dak van Kasteel ter Horst in het Gelderse Loenen klom en daar een schot loste, terwijl er beneden een rondleiding aan de gang was, is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit
Ter Horst
Beeld:

De rechtbank acht hem schuldig aan bedreiging en wapen- en drugsbezit. Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden geëist. Of Justus in beroep gaat is onduidelijk. Zijn advocaat was dinsdag en woensdagochtend onbereikbaar.

“Een tafereel uit een slechte actiefilm,” zo beschreef de officier van justitie tijdens de zitting het voorval. “Maar voor het slachtoffer, de aanwezige politieagenten en de omstanders was het een bloedserieuze zaak.”

OM: “Een tafereel uit een slechte actiefilm”

Volgens Justitie is Justus al lange tijd drugsverslaafd. Een psycholoog vermoedt dat hij lijdt aan waanideeën, maar kan geen diagnose stellen, omdat hij niet wil meewerken aan een onderzoek.

Ford Ranchero

Justus reed maandagochtend 16 oktober vorig jaar met een oude Amerikaanse achtcilinder Ford Ranchero het voorplein op van het uit 1557 daterende landgoed. Eerst stak hij zwaar vuurwerk af. Vervolgens reed hij door naar de brug voor het kasteel. Daar was zijn jongere broer Alexander, eigenaar van het landgoed, net in gesprek met een van de vrijwilligers. Ook had zich op het plein een groep verzameld voor een rondleiding.

De tekst loopt hieronder door. 

Toen Alexander zag dat zijn broer was gekleed in een oud uniform uit de Amerikaanse burgeroorlog en een geweer en een bijl bij zich had, vluchtte hij naar de oranjerie. Daar belde hij de politie. De gids en de bezoekers namen hun toevlucht tot de schuilkerk.

Justus beende daarop het kasteel binnen en liep naar het dak, waar hij in de lucht schoot met een Mauser Kar98k, een jachtgeweer dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Duitsers. Kort daarna gaf hij zich over aan de inmiddels gearriveerde politie.

Alexander is kasteelheer, Henk en Justus belanden op een groezelig chaletpark: dat steekt.

Ter HorstAan het incident ging een lange geschiedenis vooraf. Zowel Justus als Alexander en de in 2009 overleden oudste broer Henk, groeien op op het kasteel. Justus en Henk zijn gek op muziek, ze blowen en drinken zich suf en rijden op opgevoerde brommers met een vossenstaart aan de helm. Op school bakken ze er weinig van. Alexander is een stuk serieuzer en ambitieuzer.

Afkoopsom

Wanneer medio jaren negentig vlak achter elkaar de oma en de vader van de jongens overlijden, besluiten Alexander en zijn moeder het landgoed en de bijbehorende houthandel uit de boedel te kopen. De andere vier erfgenamen gaan akkoord. Onder hen Henk en Justus. Alexander betaalt zijn broers ‘enkele tonnen’. Volgens Alexander een faire deal, volgens Justus een ‘afkoopsom’ om, vanwege zijn verslavingsproblematiek, te voorkomen dat hij het kasteel zou erven.

De broers raken stevig gebrouilleerd. Henk en Justus jagen de erfenis er snel doorheen. Ze belanden op een groezelig chaletpark en moeten aan de slag om het hoofd boven water te houden. Alexander is kasteelheer. Dat steekt.

Wanneer broer Henk, zijn beste vriend, overlijdt, zijn moeder hem onterft en hij ook nog eens wordt ontslagen wordt het Justus allemaal teveel. Met een gevangenisstraf vermoedelijk als gevolg.

Onderwerpen