Spring naar de content

Recensie: Noem het liefde van Daan Heerma van Voss

‘Het meisje A.’ Met die klinische term benoemt Tomas Wolf, de hoofdpersoon van de roman Noem het Liefde, het subject van zijn verliefdheid. Tomas is een beschouwer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Hij maakt aantekeningen, bestudeert zijn meisje A., maar opgaan in het leven – daar slaagt hij moeilijk in. Hij is een scenarioschrijver, en zo benadert hij ook de hevige liefde die hij met het meisje A. beleeft: als een verhaal met een begin, een midden en een vooraf bepaalde afloop.

Noem het LiefdeFemme banale

Tomas valt op de gekte, de grillen, en de grofgebektheid van meisje A, zijn ‘femme banale’. Maar is zij dat echt? Tomas is zozeer door zichzelf en zijn pijnlijke verleden in beslag genomen dat hij niet ziet dat het meisje A. ook maar een rol speelt.

Deze mooie roman van Daan Heerma van Voss is de geschiedenis van een onmogelijke liefde. Al vele malen verteld, en toch slaagt de schrijver erin een nieuwe vorm te vinden voor deze vertrouwde materie. Van de eerste maanden als ‘een voortdurende, vanzelfsprekende verdoving’, de stomende seks, naar de ontmoeting met de ouders, het samenwonen, de eerste barstjes, tot en met het ontroerende slotakkoord.

Daan Heerma van Voss
Noem het liefde
De Bezige Bij
€19,99

Onderwerpen