Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Luca Bettini

Chris Froome drie maanden geschorst wegens ‘hard fietsen’

Een schok gaat door de wielerwereld: op de dag dat Tom Dumoulin bekendmaakt dat hij de Tour de France gaat winnen, is duidelijk geworden dat Giro-winnaar Chris Froome een schorsing van drie maanden heeft opgelegd gekregen. Dat maakte de UCI middels een persbericht wereldkundig. Door de schorsing mist de Britse Keniaan hoe dan ook de start van de Tour. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen
Chris Froome
Beeld:

Het bericht over de schorsing van de viervoudig Tourwinnaar komt niet als een verrassing. Sinds zijn overwinning in de 19de etappe in de Giro gingen er overal al stemmen op om hem met onmiddellijke ingang te schorsen. Aan die smeekbedes gaf de UCI vandaag alsnog gehoor. Volgens de internationale wielerunie heeft Froome ‘veel te hard gereden’.

“Zijn prestatie deed denken aan prestaties uit een verleden waaraan we liever niet terugdenken,” zo valt te lezen in het UCI-communiqué. “Wij staan voor een geloofwaardige sport. De wielersport heeft slechte ervaringen met buitengewone prestaties. Froomes talent en voorbereiding zijn dermate uitzonderlijk dat ze in staat zijn een kwetsbare sport wederom ernstig in diskrediet te brengen; dat willen we graag voorkomen.”

De vraag of Froome met zijn straf ook de zege in de Giro verliest, blijft vooralsnog onbeantwoord. Een speciaal statuut binnen de bondsreglementen lijkt het onmogelijk te maken om een renner een zege te ontnemen nog voor hij of zij iets heeft misdaan. UCI-voorzitter Lappartient liet in een eerste reactie weten dat hij met een team van advocaten de mogelijkheid onderzoekt van een, in juridische termen, Schijn Tegen-bepaling, waarbij coureurs die op welke manier dan ook de schijn tegen hebben ook met terugwerkende kracht kunnen worden geschorst.

Als de Schijn Tegen-bepaling er daadwerkelijk komt – en daar lijkt het volgens de eerste berichten uit Aigle wel op – dan zou dat volgens Lappartient een doorbraak betekenen in de geschiedenis van de wielersport.

Lappartient: “We beginnen met al die ongeloofwaardige solo’s. Koblet van Agen naar Dax, Merckx van zus naar zo en van hot naar her, Hinault in die sneeuweditie van Luik-Bastenaken-Luik, Cancellara op de Muur van Geraardsbergen, alle werelduurrecords; nooit vertrouwd, schrappen die hap. En heb je wel eens gezien hoe hard ze gaan in een massasprint? Dat is toch niet geloofwaardig meer? Om nog maar te zwijgen wat er voor de oorlog allemaal voor gekkigheid werd uitgehaald.”

“Neem dat verhaal van Eugène Christophe,” vervolgt de voorzitter, “die in de Tour van 1913 in een smederij langs de route zijn eigen voorvork moest herstellen; dat heeft u toch ook nooit geloofd? Nou, dat bedoel ik. En dat is dus wat deze regeling in theorie zo mooi maakt: met de Schijn Tegen-bepaling kunnen we niet alleen verbijsterende uitslagen hertekenen, maar ook ongeloofwaardige verhalen aanpassen aan de moderne tijd.”

Lappartient ontkent met klem dat Froomes schorsing iets te maken heeft met de positieve salbutamoltest van de renner, tijdens de Vuelta van vorig jaar. “Als we hem daar nu plots voor zouden schorsen, zou dat pas echt ongeloofwaardig zijn.”

Chris Froome
Beeld:

Aantasting van de geloofwaardigheid

De internationale wielergemeenschap reageert vooralsnog opgelucht op het nieuws van Froomes uitsluiting.

“Ik zat in mijn zuurstoftent naar die etappe te kijken,” aldus Juan José Cobo, die in 2011 Froome nipt voorbleef in de Vuelta, “en ik dacht meteen: dit is heel erg slecht voor de sport.” Christopher Horner, die de Vuelta in 2013 op 64-jarige leeftijd op zijn naam schreef, noemt daarentegen het uitsluiten van Froome voor de Tour ‘heel erg slecht voor de sport’.

Op dit moment gaan ook steeds meer stemmen op om elke overwinning in een wielerwedstrijd als een ‘aantasting van de geloofwaardigheid van de sport’ te beschouwen. Lappartient: “Zo’n voorstel is absoluut de moeite van het overwegen waard. Het enige wat we voordien zullen we moeten uitzoeken is hoe we voorkomen dat er aan het eind van het seizoen geen renner meer over is – hoezeer de geloofwaardigheid van de sport daar ook mee gediend zou zijn.”