Spring naar de content

Waarom gespreide beleggingsfondsen beleggen aantrekkelijker maken

Het is een goede tijd om te beleggen. Toezichthouders zijn een stuk scherper op wanpraktijken dan in de pre-crisisjaren en het beheren van een beleggingsportefeuille was nooit eenvoudiger. Dat wil echter niet zeggen dat u per definitie alle kaarten op de beurs moet zetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het is bekend dat de lage spaarrente het aantrekkelijker maakt om in het beleggingswezen te stappen. Dat blijkt ook uit onderzoek van onderzoeksbureau TNS Nipo. Waar de spaarrente bij de grote Nederlandse banken daalde tot 0,05 procent – die was in 2013 nog bijna 3 procent – steeg het aantal Nederlanders met een aandelenportefeuille met 14 procent tot 1,4 miljoen beleggers.

Beleggen én sparen

Toch is het niet slim om op één paard te wedden. De keuze tussen sparen en beleggen is namelijk minder zwart-wit dan je op basis van de onderlinge verschillen zou denken. Het wordt zelfs aangeraden om beide mogelijkheden te combineren. Sterker nog, vermogensbeheerder Robeco raadt aan om naast het beleggen ook een spaarrekening te hebben voor onvoorziene uitgaven. Beleggen is namelijk iets voor op de langere termijn.

Voor de eerste instappers in de beleggingswereld is het mogelijk om periodiek een klein bedrag te investeren; net zoals veel mensen elke maand automatisch wat geld naar een spaarrekening overmaken.

Gekeken naar de rendementen van de spaar- en beleggingssector is het beleggen op lange termijn historisch gezien winstgevender. Sparen levert minder rendement op, maar het wordt over het algemeen wél als veilig gezien. Zo kan beleggen meer risico’s met zich meebrengen en kan de belegger bij een slechte markt met meer kosten dan baten eindigen. Het is als een bokswedstrijd zonder overduidelijke knock-out.

Beeld:

Positief beursklimaat

De markt is in ieder geval positief gestemd met de Amsterdamse AEX-index dat het hoogste punt sinds 2001 bereikte, en het optimisme beperkt zich niet alleen tot Europa. Ook de twee belangrijkste graadmeters tikten bij het begin van dit jaar de hoogste standen sinds 26 jaar aan.

Dan is het aan u om naar de mogelijkheden te kijken. U kunt de beurs opstappen, maar vergeet niet: dankzij de gespreide beleggingsfondsen is enkel beleggen geen must.

­Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.