Syrische pianist Aeham Ahmad: ‘I am not a revolution guy

Somer Al-Abdallah en Rob Hartgers 13 jun 2018 Cultuur

Pianist Aeham Ahmad ontvluchtte de hel van het Syrische Yarmouk, waar hij pianospeelde tussen de kapotgeschoten huizen. Nu treedt hij op door heel Europa. De oorlog zit nog altijd in zijn hoofd. In juni treedt hij op bij de Nacht van de Vluchteling. ‘I am not a revolution guy.’

Een eenzame man achter een gebutste piano, buiten op straat. Om hem heen totale verwoesting. Appartementen waarvan de buitenmuren zijn weggeslagen door bombardementen, straten vol puin. Deze iconische beelden van pianist Aeham Ahmad (1988) gingen de hele wereld over. Muziek als ultieme verzetsdaad tegen de waanzin van de Syrische oorlog.

De tekst loopt hieronder door. 

Aeham Ahmad

Inmiddels woont Ahmad in het Duitse Wiesbaden. In de zomer van 2015 volgde hij dezelfde route als duizenden landgenoten voor en na hem: eerst de gevaarlijke vlucht naar Turkije, vandaar maakte hij met een rubberbootje de oversteek naar Lesbos. Zijn vrouw en twee zoontjes reisden hem in 2016 achterna. Nu is er een biografie (De pianist van Yarmouk) en een cd, Keys to Friendship (samen met de Duitse jazzpianist Edgar Knecht). Op 16 juni treedt hij op in Nederland tijdens de Nacht van de Vluchteling.

We ontmoeten Ahmad op een vrijdagochtend in het Amsterdamse Ambassade Hotel. Hij is een beetje moe, zegt hij. Gisteravond heeft hij bijgepraat met een oude bekende uit Syrië die nu in Den Haag woont; pas om drie uur ’s ochtends was hij terug in zijn hotel. Van die vermoeidheid is weinig te merken. Gepassioneerd, emotioneel, af en toe struikelend over zijn eigen woorden, doet Ahmad zijn verhaal, afwisselend in het Arabisch en het Engels. Soms springt hij op om met gebaren en imitaties zijn woorden kracht bij te zetten.

Reageer op artikel:
Syrische pianist Aeham Ahmad: ‘I am not a revolution guy
Sluiten