Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Jeff Pachoud

HP/De Tour: een Belgisch mirakel met het geel om de schouders

De Tour de France heeft Frankrijk jaarlijks drie weken volledig in haar greep. Tourkenner en journalist Jeroen Wielaert reist de renners drie weken lang achterna en vertelt u in zijn Tourkronieken het verhaal achter de Ronde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Wielaert
België
Beeld:

Op de autoradio klonk een wensrijke speculatie op: een finale op het WK voetbal tussen Frankrijk-Engeland. Ze gingen er in de Franse studio gemakshalve van uit dat de Belgen vanavond zomaar te verslaan zijn door Frankrijk. Interessante casus in een globaal voetbaltoernooi waarin oude reputaties sneuvelen en nieuwe worden geschapen – België voorop, met het optreden van een gemengde selectie vol lef en verve, wereldtitelwaardig. Het lijkt warempel Oranje wel.

Ik hoorde en bedacht het op weg naar een vestiging van Carglass, niet ver van mijn onderkomen voor vier dagen in Nantes. Het ging nu over het oplossen van de voorkomende ongemakken van een suiveur du Tour: de auto-inbraak van afgelopen zaterdagmorgen.

Luistert u liever de hele kroniek? Jeroen spreekt iedere aflevering in. De tekst loopt zelf hieronder door.

Vanuit het vaderland was me van ANWB-wege een adres opgegeven aan een Boulevard des Martyrs de la Resistance. Bij aankomst vertelde een vriendelijke functionaris dat het filiaal op maandag gesloten is. Hij verwees me naar de satellietgemeente Rezé, de vestiging aan de Rue Georges Charpak.

Mijn navigatie sloeg niet aan op Charpak, of de combinatie met Georges. Met zoeken op nabije straten kwam ik er wel. Het was even na half een in de middag. Een tekst op de deur informeerde me over de sluitingstijd van 12.30 tot 13.45 uur.

Even nam ik de tijd om Georges Charpak na te googelen. Hij verdiende meer dan dit suffe bedrijventerrein.

Charpak was een Pools-Frans natuurkundige. In 1992 ontving hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn uitvinding en ontwikkeling van deeltjesdetectors, met name de meerdradige proportionele kamer.

Een geoefende Tourvolger komt dit niet te weten, behalve als er een raampje ingeslagen is in Nantes.

Het was niet moeilijk om te besluiten de reparatie te laten wachten tot dinsdag, bij de opening van het filiaal aan de Martelarenlaan.

In Cholet moest de ploegentijdrit nog beginnen, dus nam ik de tijd om alvast om te rijden naar Sarzeau, bij wijze van verkenning van de laatste kilometers van de komende middag. Tourvolgers kiezen vaak vreemde richtingen om de ronde heen. Zelf heb ik dat gemeen met cameraploegen uit verre landen die graag een beeld willen geven van een ongezien dorp in Bretagne.

Beeld:

Langs de D20 naar Sarzeau zag ik nieuwe anti-terreuropstellingen: blinkende dranghekken met forse ronde hooibalen. Boeren weten raad! De aankomstweg buiten Sarzeau is lang en loopt licht op, een nieuwe kans voor Dylan Groenewegen. Na de maandagse verkeershectiek was ik even blij met de sereniteit van de pleinen in Sarzeau.

Ik hoefde niet naar de Tour in Cholet. Op de weg terug naar Nantes kon ik hem als altijd geweldig goed zien bij het luisteren naar Radio Monte Carlo: INTEGRAL TOUR!

Geweldige Radio Tour de France is dat, gepresenteerd door Christophe Sessieux, met commentator Fred Adam en de Duider der Duiders: oud-renner en ploegbaas Cyrille Guimard, bijgenaamd le Druïde. Het best denkbare voorbeeld voor onze vaderlandse Radio Tour de France.

In een file voor Nantes hoorde ik dat Greg Van Avermaet het geel nam, maar ook dat Chris Froome niet meer zo vijandig werd bejegend. En Sunweb had met Tom Dumoulin een ‘très, très, très bon temps! neergezet. Dat hóórde ik liever uit de mond van een Fransman, dan dat ik het zág.

Op RMC beluisterde ik nog een mooie observatie van de Oude Wijze Man van Quickstep, Patrick Lefèvere. Hij zei: “U kent misschien de geschiedenis van België niet. We waren verdeeld, maar nu zijn we allemaal Belgen.”

Met Van Arvermaet in het geel moeten de Rode Duivels het finale mirakel brengen tegen les Bleus.

Lees en luister hier alle Tourkronieken van Jeroen Wielaert. 

Onderwerpen