Spring naar de content
bron: Gabriël Kousbroek

Hittegolf: waarom @DonArturito respect verdient deze dagen

Een keer per week een stukje leveren voor deze site is doorgaans geen al te grote opgave, maar deze hondsdagen valt het om den drommel niet mee. Zelfs de hersens haperen. Muito respeito @DonArturito!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Ophef over het Boekenweekgeschenk, Donald Trump meets Mark Rutte en de aanhoudende droogte; een onderwerp vinden voor deze column lukt me meestal best aardig. Maar de laatste weken gaat het moeizaam. Deze godvergeten hete woensdag al helemaal.

Verneukt

Barry Atsma die zijn in het Duits opgenomen tekst in de nieuwe televisieserie Bad Banks Ihr seid die erste Wahl. Vergesst das nicht! – zelf in het Nederlands nasynchroniseert? Mwah. Patricia – plasseks – Paay die 30.000 euro schadevergoeding vangt omdat GeenStijl haar heeft verneukt? Teiltje!

Iets met inhoud dan, voor de verandering? Bijvoorbeeld het Europese Hof dat zich rond 10.00 uur uitspreekt over de wet- en regelgeving ten aanzien van genetisch gewijzigde organismen? Het proberen waard, maar waar in vredesnaam blíjft dat vonnis! Op de website is niets te vinden en op de afdeling communicatie is iedereen met sabbatical.

Het middaguur nadert, het kwik stijgt. Binnen is het inmiddels 29 graden, buiten 32. Een ventilator biedt nog enige verkoeling.

De Tour? Herbert Dijkstra die gisteren tot vervelens toe herhaalde dat Robert Gesink de beste benen had; maar waarom won hij dan niet, beste Herbert! Ook niet. La Grande Boucle: daarvoor hebben we Jeroen (Wielaert).

De Tour? Herbert Dijkstra die gisteren tot vervelens toe bleef herhalen dat Robert Geesink de beste benen had? Maar: waarom won hij dan niet, beste Herbert!

Voddenbaal

Ik weet het even niet meer. Het denken valt me zwaar. Mijn brein voelt als een voddenbaal. Een zonnesteek? Onmogelijk. Ik ben nog niet buiten geweest – mag niet van het RIVM. En wie ben ik om dat advies te negeren. De columnistenblues? Ik las zaterdag in de NRC over een collega die stopte omdat ze moe werd van opinies, die van zichzelf incluis.

Hoe flikt gewaardeerd collega Arthur van Amerongen hem dat dan toch iedere week in Portugal? Daar is het in juli en augustus gemiddeld tussen de 35 en 40 (!) graden.

Koekelen dan maar. Hittestress: maar natuurlijk! Aanstellerij? Allerminst. Hitte maakt niet alleen agressiever en gewelddadiger – hoe dichter bij de evenaar, hoe gewelddadiger -, het kan ook leiden tot ‘beroertes, krampen, nierfalen, oververmoeidheid, ademhalingsproblemen en… ‘verminderde productiviteit’. Hosanna!

Arthur van Amerongen
Beeld:

Mysterie

Blijft één mysterie onopgelost. Hoe flikt gewaardeerd collega Arthur van Amerongen hem dat dan toch iedere week in Portugal? Daar is het in juli en augustus gemiddeld tussen de 35 en 40 (!) graden, lees ik.

@DonArturito boft. Slechts 22 graden is het momenteel bij hem. Lucky bastard! Laat dat nu precies de temperatuur zijn waarbij een mens volgens onderzoek het beste in zijn vel zit.

Hier prijkt de thermostaat binnen inmiddels op 30,5 graden. Naar buiten durf ik niet meer.

In de koelkast dan maar.