Spring naar de content
bron: Henk Jonker-MAI

De beste exposities om bij af te koelen

Het land piept en kraakt onder de verzengende hitte. Wie zijn vakantiedagen in een koelere omgeving wil doorbrengen en tegelijkertijd cultuur wil snuiven, raden we deze zeven exposities aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Veel kunstmusea in Nederland lijken garen te spinnen bij het warme weer en mensen binnen te halen die het genieten van kunst combineren met afkoelen in de daar altijd afgewogen temperaturen.

exposities
Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Beeld:

Iran: Bakermat van beschaving

Deze tentoonstelling toont ruim 200 historische vondsten uit Iran, onder meer de oorsprong van de landbouw en veeteelt, het machtige Perzische Rijk en de islamitische periode komen aan bod. En dat is bijzonder, want veel van de voorwerpen hebben het land van herkomst tot nu toe nooit verlaten.

Denk aan gouden bekers, rijkversierde sieraden, beschilderd aardewerk, bronzen wapens en kleitabletten met spijkerschrift. Alles tezamen schetst het een indringend beeld van de rijke cultuur en geschiedenis van Iran.

Iran: Bakermat van beschaving is tot 18 november te zien in het Drents Museum in Assen. 

Tussen Worpswede en Parijs

De Duitse kunstenares en expressionist Paula Modersohn-Becker (1876-1907) woonde in het kunstenaarsdorp Worpswede, vlak boven Bremen. In dit dorp stond ze bekend als eigenzinnige met een bijzonder oog voor vorm, kleur, ruimte en haar eigen belevingswereld. In haar laatste levensjaren reisde ze viermaal naar Parijs om zich daar onder te dompelen in de wereld van meesters als Paul Cézanne en Auguste Rodin. Deze internationale invloeden zijn duidelijk zichtbaar in haar werk en in de expositie Tussen Worpswede en Parijs in het Rijksmuseum Twente.

Paula Modersohn-Becker is tot 12 augustus te zien in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. 

Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 years

Strikken, kragen en ruches, en waar nodig een ingeweven stukje kritiek op de mode-industrie. Reeds 25 jaar bestaat het Amsterdamse luxueuze modehuis Viktor&Rolf, een bijzonder samenwerkingsverband tussen de ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren. Ruim zestig stukken uit de haute couture-collectie van Viktor&Rolf zijn samengebracht in de Kunsthal in Rotterdam en geven inzicht in het eigenzinnige werk van het ontwerpersduo.

Viktor&Rolf is tot 30 september 2018 te zien in Kunsthal Rotterdam.

exposities
Beeld:

Maria Austria: Leven voor Fotografie

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam toonde al eens werk van de Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria (1915-1975), maar nog niet eerder gaf het museum een dergelijk overzicht als in deze expositie.

Het gaat om een zeer veelzijdig oeuvre uit de jaren 1930-1975: onder meer theater- en documentairefotografie, portretten en reportages, waaronder een bijzondere serie van het Achterhuis, gemaakt in opdracht van Otto Frank.

Maria Austria is tot 2 september te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Aan zee

Aan de Zeeuwse kust kwamen ze inspiratie opdoen: de kunstenaars Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig. Toorop, Mondriaan en Van Heemskerck zaten vaak te schilderen in de duinen van Domburg, Hart Nibbrig zat een zomer lang in Zoutelande.  Deze ruim zestig werken, veelal zeegezichten, vormen een Nederlandse kunststroming die doet denken aan moderne Franse kunst. Een zeer verkoelende expositie, tevens in de buurt van het Scheveningse strand.

Aan zee is tot 18 november te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Kamagurkistan: voorbij de grenzen van de ernst

De Belgische kunstenaar Kamagurka maakt cartoons, tekeningen, schilderijen, muziekstukken en theaterperformances. Werk van de afgelopen vijftig jaar is samengebracht in Het Noordbrabants Museum. Denk aan bovenstaand materiaal, maar ook aan ruimtelijke objecten,  filmpjes, dagboekaantekeningen en trips, onder meer van zijn bekende stripreeks Bert en Bobje in Humo.

Kamagurkistan is tot 28 oktober te zien in het Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

exposities
Beeld:

Classic Beauties

‘Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw’, zo wordt deze tentoonstelling samengevat door de Hermitage Amsterdam, equivalent van het gelijknamige museum in Sint-Petersburg. Een hele nieuwe bron van inspiratie ontstaat wanneer men halverwege de achttiende eeuw ‘spectaculaire’ opgravingen doet in Italië.

Kunstenaars als Canova, Thorvaldsen, Mengs, Kauffman en Batoni lieten zich hierdoor inspireren. Het resultaat is te bewonderen in de Hermitage, met als topstuk het beeldbouwwerk De Drie Gratiën van Canova

Classic Beauties is tot 13 januari 2019 te zien in de Hermitage Amsterdam. 

Onderwerpen