Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Bye bye foe yong hai: het einde van de afhaalchinees

Babi pangang, nasi rames, tjaptjoi: eigenlijk zijn het geen echt Chinese gerechten, maar exponenten van de (typisch Nederlandse) Chinees-Indische keuken. Die afhaalchinees is nu bezig te verdwijnen. Maar Chinees-Nederlandse horecaondernemers blijven heel goed verdienen met allerlei nieuwe concepten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Renate van der Zee

“Ik heb altijd honger, dus geen probleem,” zegt schrijfster en juriste Sun Li opgewekt als ik vraag of vier uur niet een beetje vroeg is om te gaan eten. Dus zien we elkaar om klokslag vier in restaurant New Peking aan de Amsterdamse Van Baerlestraat, dat dan net zijn deuren heeft geopend. Het gespreksonderwerp: de opkomst en ondergang van het Chinees-Indische specialiteiten-restaurant.

Sun Li (37) weet daar alles van, want ze is opgegroeid in zo’n restaurant, gedreven door haar Chinese ouders in een dorp ergens in Friesland. Afgelopen januari trok haar moeder voorgoed de restaurantdeur achter zich dicht, zoals steeds meer eigenaren van Chinees-Indische restaurants. Want dit type eethuis is bezig uit het Nederlandse landschap te verdwijnen.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen