Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Geert Dales (50PLUS) is fan van Trump: als dat maar goed gaat…

Geert Dales is back in business. De voormalig VVD-wethouder van Amsterdam en oud-burgemeester van Leeuwarden had het een tijdje moeilijk, maar nu is hij voorzitter van ouderenpartij 50PLUS geworden. Daarmee is hij niet alleen terug op het politieke toneel. Ook in de media is Dales opeens weer een geziene gast. Hij laat van zich horen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk
Geert Dales
Beeld:

Dat was de afgelopen jaren wel anders. Dales raakte na zijn mislukte burgemeesterschap in Friesland als voorzitter van de Raad van Bestuur van Hogeschool Inholland in de problemen. Hij moest gedwongen vertrekken en werd ervan beschuldigd nogal kwistig te hebben gedeclareerd. Een onderzoek van de Onderwijsinspectie pleitte hem uiteindelijk vrij, maar toen was het kwaad al geschied.

Van vermoedelijke zonnekoning werd Dales een paria. Hij vertelde er zelf over, dat het de zwaarste tijd van z’n leven was. Hij durfde letterlijk niet meer onder de mensen te komen en vroeg zich af wat het leven hem nog te bieden had. Geert Dales leed aan een diepe depressie.

Uiteindelijk wist hij daaruit te kruipen en sinds enige tijd is hij helemaal terug als voorzitter van 50PLUS. Een gedurfde uitdaging, omdat ouderenpartijen in het algemeen gelden als moeilijk te besturen. Het afbreukrisico ligt altijd op de loer. Dales zal ongetwijfeld hebben gedacht dat hij weinig te verliezen had. Bovendien vormt het prestigieuze voorzitterschap van een politieke partij ook de kans op complete rehabilitatie. Wanneer Dales erin slaagt alle 50PLUS-kikkers in de kruiwagen te houden, zal dit worden gezien als een prestatie van formaat. 50PLUS is voor de geplaagde Dales vooral een enorme kans.

Daarbij lijkt het van groot belang dat de nieuwe voorzitter van 50PLUS zich op de achtergrond beweegt en in een zekere anonimiteit werkt aan een stevig bestuurlijke kader, waarbij hij als oud-VVD’er op basis van persoonlijk gezag de boodschap van zijn nieuwe partij versterkt. Dat geldt overigens voor de meeste voorzitters van politieke partijen. Tamelijk onzichtbaar werken zij aan de versterking van de partij. Het politieke handwerk laten zij over aan de politiek leiders. In het geval van Dales is dat Henk Krol, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Die moet zorgen voor politiek profiel en gepeperde standpunten. Dales is er voor de bestuurlijke eenheid en rust in de tent. Dat lijkt de gewenste taakverdeling.

Geert Dales
Beeld:

Maar Dales is ook Dales. Een bestuurlijke opstelling in de luwte ligt hem niet zo goed. Hij was niet voor niets fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam. Hij is een man met standpunten, die hij maar al te graag voor het voetlicht brengt. Het lijkt een mogelijke bron van spanning tussen voorzitter Dales en politiek leider Krol.

Zeker nu Dales ervoor kiest om zich in de media te profileren als fervent aanhanger van de Amerikaanse president Trump. Een recent optreden van de 50PLUS-voorzitter bij Jinek leverde hem veel bijval op. Hij verweet talkshowhost Eva Jinek zich bezig te houden met Trump bashen. En het moet gezegd: Dales heeft een punt. In het dagelijkse praatprogramma van de publieke omroep lijkt tussen de gasten een opvallende mate van consensus te bestaan over de bedreiging, die het presidentschap van Trump vormt voor alles waar wij in Nederland voor staan. 1-0 voor Dales dus. De voorzitter van 50PLUS had er goed aan had gedaan daarna zijn zegeningen te tellen en zich weer te gaan richten op zijn hoofdtaak: het besturen van een ouderenpartij.

Al werd hij met zijn nieuwe profiel als Trump-aanhanger vanaf dat moment natuurlijk door ieder radio- of televisieprogramma gebeld om zijn mening te geven. Zo ook gisteren (maandag, red.) op Radio 1. Dales kwam uitgebreid aan het woord en mocht opnieuw zijn positieve observaties over Trump delen.

De tekst gaat hieronder verder. 

Zo is het de voorzitter van 50PLUS dit keer opgevallen dat Trump weinig credits krijgt voor de topontmoeting met de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un. Volgens Dales heeft Trump met die ene ontmoeting meer bereikt dan president Obama in acht jaar. Een einde van de nucleaire dreiging lijkt in zicht, stelt de voorzitter van 50PLUS.

Iets dat ongeveer op hetzelfde moment nadrukkelijk werd tegengesproken door de Washington Post. Deze gezaghebbende krant meldde enkele uren na het pleidooi van Dales op Radio 1 juist dat Kim Jong-un druk bezig is met het bouwen van nieuwe intercontinentale raketten. Dus wie te geloven?

De tekst loopt hieronder door. 

Dales maakt zich hiermee opnieuw kwetsbaar. Hij mag best een fan van Trump zijn, maar zijn de leden van 50PLUS dat ook? Dat laatste lijkt twijfelachtig. De ouderen van Nederland willen toch vooral een voorzitter die zorgt voor rust in eigen gelederen en niet iemand die zich profileert met controversiële politieke observaties.

Want voor de meeste 50PLUS’ers is Trump toch vooral de man die het niet zo nauw neemt met de waarheid, opschept over het feit dat hij vrouwen ongevraagd in hun kruis grijpt (de meeste vrouwelijke 50PLUS-leden lijken hier niet zo van gediend) en die zijn zoon Barron naar een dure privéschool stuurde, betaald met geld dat hij via een stichting ophaalde voor goede doelen.

De ouderen van Nederland houden daar niet zo van. Zij willen vooral een voorzitter die zich druk maakt over hun pensioenen, de aflosboete en andere verworvenheden die op dit moment worden bedreigd. Als voorzitter Dales zich wil profileren met gepeperde standpunten dan alsjeblieft hierover.

Onderwerpen