Spring naar de content
bron: ANP/Siese Veenstra

Hooligans? Emmen is er klaar voor

Met de 1-2 zege op ADO Den Haag verraste FC Emmen vriend en vijand tijdens de openingsronde van de eredivisie. Komende zondag is het tijd voor de ouverture in eigen huis. Stad en stadion moeten klaar zijn voor de eredivisie. Gaat dat lukken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Björn Beerthuizen

Volgens journalist, schrijver en geboren Emmennaar Peter Middendorp heeft de historische promotie de stad goed gedaan. “Voor het zelfbewustzijn van de Emmenaren is dit fantastisch. Het zal de eerste zomer worden dat een Emmenaar zich op de camping niet zal hoeven verdedigen voor het feit dat hij uit Emmen komt.”

In zijn roman Vertrouwd voordelig (2014) beschrijft Middendorp zijn jeugd in de Drentse stad. In een interview naar aanleiding van het boek deed de auteur een aantal uitspraken die veel stof deden opwaaien. Hij zei onder meer dat Drenthe geen prestatiecultuur zou kennen. “Terwijl ik dat helemaal niet negatief bedoelde,” stelt Middendorp. “Ik ben alleen maar trots dat ik ervandaan kom. Ik bedoelde dat er een verschil is in mentaliteit tussen inwoners van Drenthe en die van de Randstad, van Amsterdam. Drenten zijn nakomelingen van veenarbeiders. De rijken woonden op zand, de armen op veen. Vanuit die historie kiezen Drenten nog altijd de underdogpositie. Daardoor weten de mensen in de rest van het land weinig van Emmen en omstreken. Dat zal nu gaan veranderen.”

Wat Emmen dan te bieden heeft? “De rust, de ruimte. Dat verklaart waarom in Drenthe de mensen het gelukkigst zijn, zoals laatst uit onderzoek is gebleken. (Het onderzoek werd uitgevoerd door de Rabobank en de Universiteit Utrecht. De brede welvaart, de natuur, schone lucht en filevrije wegen worden als oorzaken genoemd.) “Normaal gesproken bungelt mijn geboorteplaats Emmen ergens onder aan deze lijstjes. De stad is veel groter dan de meeste mensen denken. Na de tijd van turf en veen is hier een bloeiende industrie ontstaan.”

Zo kent de stad kent een heuse ‘big five’ met Wildlands Adventure Zoo als bekendste attractie, heeft Emmen het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland en was het gastheer van enkele grote evenementen zoals het WK voetbal onder twintig in 2005. Ook startte de eerste etappe van de Ronde van Spanje er in 2009. De stad moet de komst van een paar voetbalsupporters dus ook wel aankunnen.

Burgermeester Eric van Oosterhout maakt zich geen zorgen. “De eerste persoon die aan de telefoon hing na het kampioenschap was de politiechef van Noord-Nederland: ‘Wanneer kunnen we om de tafel?’ Dat er nu supporters vanuit Amsterdam en Rotterdam over de vloer komen, maakt het natuurlijk net wat anders. Maar we zijn in goed overleg met politie en een samengesteld projectteam aan het werk. Daarbij halen we ook deskundigheid vanuit elders in het land.”

Emmen heeft bovendien een half miljoen euro ontvangen van de provincie Drenthe, onder meer bedoeld voor automatisering van de toegangscontrole en verbeteringen aan het camerasysteem en de geluids- en ontruimingsinstallatie. “Ik heb dan ook geen slapeloze nachten. Iedereen is er klaar voor als hier de bal gaat rollen.”

Onderwerpen