Spring naar de content
bron: Johan Kleinjan

Dokter, doet u voorzichtig? (Een indringend verslag van een oogoperatie)

Vanaf een zekere leeftijd moet je aan de leesbril. Maar als je dan ook nog staar krijgt en een scheurtje in je netvlies, en een laserbehandeling mislukt, wordt het tijd voor een operatie. Het relaas van oogpatiënt Ton van Dijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie
oogoperatie
Beeld:

Of ik de naald naar mijn oog heb zien gaan, kan ik me niet meer herinneren. Ik was er wel op verdacht, zag er ook tegenop. Je ligt daar, ingepakt en vastgesnoerd, alleen het oog waaraan gewerkt moet worden is vrijgelaten. Een injectienaald. Die zou je moeten zien aankomen dacht ik, en hevig schrikken, toch? Het oog, de spiegel der ziel, gevoelsmatig is het misschien wel de plek waar je het meest bang bent voor scherpe messen en puntige voorwerpen. Dat weet de chirurg ook, al is het voor hem een vrijwel dagelijkse routine.

Hij zal niet met die naald aarzelend boven je oog rondcirkelen, op zoek naar een plek die hem het best bevalt. Ik zag de kordate oogarts Joeri de Hoog niet aan voor het type dat met de injectiespuit in de hand eens rustig zou gaan rondkijken waar hij ’m dit keer in zou steken. Ik heb de naald wel gevoeld. Nou en of, het was even een fikse pijnscheut, heel kort maar heel heftig. Daar was ik voor gewaarschuwd. Een prik naast je oogbol om de pijnzenuwen rond en achter het oog uit te schakelen. Van de rest van de operatie zou ik niet veel merken, alleen die verdovingsprik deed pijn.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.