Spring naar de content
bron: Nico Hofstra

Ouderenfestival Forever Young: een kermis tegen eenzaamheid

Op het ouderenfestival Forever Young in Almere maken bezoekers een ritje op het reuzenrad, luisteren naar een shantykoor of spelen bingo met Henny Huisman. Vorig jaar trok het evenement 6200 ouderen, dit jaar zelfs 10.000. Slechts de 65-plussers zijn welkom op dit festival en zij hebben naar eigen zeggen heel wat in te halen: “Tja, wat was er in onze jeugd nou helemaal? Je kon alleen naar de Keukenhof.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Het festivalterrein aan de Esplanade in Almere Centrum is omheind. Boven de hekken steken kermisachtige tentjes en een reuzenrad uit. Het is rond half 11 ‘s ochtends nog niet erg druk. Naast het reuzenrad is er ook een rondtollende rups. Verderop klinkt countrymuziek.

Beeld: Nico Hofstra

Judith van der Louw (67) heeft net een korte workshop Djembé gehad. Met een hele groep zit ze in een kring en slaat ze korte ritmes op haar trommel. Naar haar zit buurvrouw Will Versteeg (76). Onlangs werden van hun beide woningen de dakpannen verwisseld. Zo raakten zo aan de praat.

Van der Louw heeft wel ervaring met festivals. Ze is eens bij de Libelle Zomerweken geweest. Dat was dusdanig goed bevallen dat zij haar buurvrouw meevroeg naar Forever Young.

Versteeg is minder actief dan haar buurvrouw. Ze fietst veel, maar minder sinds haar man is overleden. Samen gingen zij graag met de caravan op reis door Europa. En in haar jeugd? “Tja, wat was er nou helemaal? Je kon alleen naar de Keukenhof. Met muziek was ik minder bezig,” vertelt ze. “Mijn man zong in het Randstedelijk Mannenkoor. Pas toen ben ik mijn vleugels wat gaan uitslaan en ging ik mee naar optredens in het buitenland. Daardoor kwam ik natuurlijk meer in aanraking met muziek.” Ze lopen na de workshop verder richting optredens op het terras met muziek van The Cowpokes en La Petite Cabana.

Eenzaamheid

Verderop, bij de Oud Hollandsche Spelletjes, vertelt Sietse Dugour (38) over zijn oma. Hij is initiatiefnemer van het Forever Young Festival, dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar ontving hij ruim 6.200 bezoekers. Dit jaar is het met ruim 10.000 bezoekers uitverkocht. Zijn inmiddels overleden oma vormde de inspiratiebron voor het festival. “Ze was 94 jaar,” vertelt hij. “Mijn moeder en mijn broers en ik gingen om de week naar haar toe. Dat leek ons voldoende, maar zij zag uiteindelijk maar drie of vier mensen per week.”

Het was de eenzaamheid van zijn oma die hem aanspoorde om actie te ondernemen. “Dan kun je vinden dat de jongeren vaker bij oma langs moeten gaan, maar zij hebben vaak een druk sociaal leven. Mijn oma voelde zich daar ook ongemakkelijk bij. ‘Je komt wel langs, maar ik weet dat je het voor mij doet,’ zei ze. Toen wist ik: ouderen moeten elkaar ontmoeten, bevriend raken en contact houden, bij voorkeur op een gezellig evenement zoals dit.”

Beeld:

Jeugdsentiment

Iets later stapt John Volkers (66)  uit de rups, een van de attracties op Forever Young. Het is sinds zijn kindertijd dat hij weer een ritje op een dergelijke attractie heeft gemaakt. John was een van de 6200 bezoekers die vorig jaar op het de eerste editie van het festival afkwam. De opzet is dit jaar iets anders, merkt hij op. Hij herinnert zich de grote tent met optredens van Anita Meyer en Willeke Alberti. Dit jaar staan onder meer Henny Huisman, Marijke Helwegen en Hans Kazàn op het programma en er zijn meer demonstraties, zoals stoelmassages en rolstoeldansen.

John komt net van een optreden van Petra Berger die liedjes van Barbara Streisand zingt. Jeugdsentiment, noemt hij het. In zijn jeugd woonde hij in Groningen en in de weekenden ging hij uit in de stad. “Of naar Zuidlaren,” zegt hij. “Daar kon men in een zaaltje dansen onder begeleiding van een live band.” Later vandaag gaat hij nog naar Hans Kazàn, want die wilde hij wel eens in het echt zien.

Beeld:

Actie

De bezoekers lijken blij met het initiatief voor een ouderenfestival. Belangrijker dan het jeugdsentiment voor de muziek en Oud Hollandsche Spelletjes is het samenkomen, het ontmoeten van nieuwe mensen en het weerzien van oude bekenden. “Het probleem is dat ouderen vooral zelf actie moeten ondernemen om mensen te ontmoeten,” zegt Cobie Stuivenberg (68), die met twee vrienden is gekomen.

“Veel ouderen blijven daardoor sneller thuis,” zegt ze. “Die vinden het moeilijk om ergens alleen naartoe te gaan. Fijn dat dit festival vrij toegankelijk is en dat er leeftijdsgenoten zijn.” Prachtig vindt ze daarnaast het kermisgevoel van het festival; de rups en het reuzenrad. “Een kermis,” mijmert ze, “toen wij jong waren was dat toch een hele belevenis.”