Spring naar de content
bron: ANP/ANP/Robin van Lonkhuijsen

Flaneren in Zeemanshirt: ‘Weg met de strenge mores in modeland’

Alexandra Besuijen neemt op deze website wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze Zeemankleding en mannenbeha’s.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen
Zeeman
Beeld:

Zeeman is baas

Toch is het raar. Waarom zie je iedereen – echt íedereen van piepjonge meisjes tot dikbuikige zestigers – lopen met zo’n Levi’s shirtje met vintage logo en niemand, echt helemaal niemand, met dat veel leukere knalgele Zeeman T-shirt? Ik heb er deze week nog maar eens twee gekocht in de uitverkoop voor zeventig cent per stuk (!) (via de webshop, helaas nu uitverkocht). De pasvorm is perfect, ook na vele malen wassen, de kleur is heerlijk zomers en het logo lekker retro.

Het heeft een soort Vêtement-achtige vibe (weet je nog die DHL-shirtjes van Demna Gvasalia die ondank de prijs van tweehonderd dollar in een wip waren uitverkocht?) die in combinatie met de heel kleine prijs onze Nederlandse koopmansziel massaal zou moeten beroeren. Maar nee, liever kopen we voor twee tientjes dat uitgekauwde Levi’s shirt. Omdat iedereen dat heeft. Tja.

Hoe dan ook, ik vind het leuk. Net zoals ik gek ben op ontwerpers als voornoemde Gvasalia en Jeremy Scott, die voor Moschino zijn beroemde McDonaldscollectie maakte. Het banale verheffen tot fashion statement, dat doet de strenge mores in modeland, waar Anna Wintour en haar wannabe’s de dienst uitmaken, even lekker door elkaar schudden. Dat is soms nodig.

Beeld:

Het onvermijdelijke gevolg is dat grote bedrijven ook op deze fashionbandwagon springen. Zoals bijvoorbeeld snackbarketen Febo, die vorig jaar een ‘kledinglijn’ introduceerde. De badslippers met logo waren niet aan te slepen omdat iedereen er wel eens ‘fout met een knipoog’ bij wilde lopen. En hun rode buiktasje is ook niet verkeerd. Of eigenlijk juist wel.

Supermarkt Lidl komt dit jaar alweer voor de vierde keer met een door Heidi Klum ontworpen collectie – volgende week op de Amsterdam Fashion show te zien en vanaf tien september via de webshop te koop. Die is redelijk braaf en helaas niet ‘goed fout’ maar misschien durven ze het binnenkort ook eens aan met een vernieuwende ontwerper, zoals Zeeman eerder met Bas Kosters.

En nu ga ik lekker flaneren in mijn gele Zeemanshirtje. Misschien trek ik er zelfs mijn stokoude Edwin spijkerbroek wel bij aan. Die werd in de jaren negentig zo ontzettend fout geacht door de toenmalige modepolitie, dat ie nu wel superhip moet zijn. Want zo werkt dat. ?

Beeld:

Mannenbeha’s en foute rijst

Waar zijn Theo & Thea als je ze nodig hebt? Die had ik wel eens willen horen over culturele appropriatie. ‘Culturele toe-eigening, wat is dat eigenlijk, Thé?’ *doet konijnentandjes uit*.

Want ja, wat is dat eigenlijk? Ik ben niet zo iemand die te pas en te onpas roept dat je ‘tegenwoordig niks meer mag’, maar er zijn best wel een hoop dingen die – althans volgens sommige hardliners – niet meer mogen.

Zo mag ik bijvoorbeeld geen grote oorringen meer dragen, of dreadlocks. Deed ik toch al niet, maar het zou sowieso politiek zeer incorrect zijn. Owww-kée….

En je lekker zelf gekookte Thaise maaltijd op Instagram een beetje opleuken met een bamboe placemat en eetstokjes? Nee, nee, driewerf nee! Tenzij je Aziatisch bent, dan mag het weer wel. Pfff…

Jamie Oliver kreeg er deze week in dit kader ook flink van langs van Labourpolitica Dawn Butler vanwege zijn ‘jerky rice’, een van oorsprong Jamaicaans gerecht. En niet omdat de kruidenmix van Oliver in niks lijkt op de oorspronkelijke Jamaicaanse, maar omdat hij zich gerechten toe-eigent die hem niet toebehoren. Aldus Butler.

Als die rijst nou geproduceerd werd op enge plantages onder toezicht van een slavendrijver met een zweep, oké. Maar in dit geval? Hou toch effe op. Het favoriete gerecht in de VK is een Indiase curry – waar hebben we het over?

Dan zou je net zo goed kunnen redeneren dat mannenbeha’s culturele toe-eigening zijn en hoor je daar een vrouw over klagen? Ja oké, het is natuurlijk volkomen belachelijk, maar word je er slechter van als je buurman graag een behaatje draagt onder zijn driedelig grijs? Nee toch.

Want ja, mannenlingerie schijnt een ding te zijn, althans als je internetwinkel HommeMystere mag geloven. En dan dus vrouwenlingerie voor mannen hè, slipjes, body’s, beha’s en alles. Er schijnen mannen te zijn die dat heerlijk vinden, maar helemaal snappen doe ik het niet. Theo & Thea hadden zich hier vast op uitgeleefd. Maar ja, dat zal vandaag de dag ook wel weer niet mogen….

Echte kleuren

Hahaha echt grappig deze clip van de komiek Sam Adams.

Hij is niet zwart, zoals witte mensen niet wit zijn, heeft hij ontdekt in de hardware store bij het verfschap. Check de Gammakleurenwaaier om je eigen true color te vinden. De mijne is, op plekken waar de zon niet komt, Mayonaisewit en daar waar-ie wel komt Rietsuikerbruin. Klinkt toch echt veel lekkerder dan ‘wit’…

Onderwerpen