Spring naar de content
bron: ANP

Wil de echte Thierry Aartsen opstaan?

“Jouw maat in de raad! Ik ben Thierry Aartsen, 28 jaar en trotse lijsttrekker van de VVD Breda.”  Zo stelde Aartsen zichzelf voor op de VVD-site. Een gezellige Bredanaar dus, die belooft ‘hard te werken voor zijn doelen en niet alleen zal schreeuwen langs de zijlijn’. Aartsen heeft dan ook al vele jaren hard aan zijn politieke carrière getimmerd en vandaag wordt hij beëdigd in de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Evi Timp

Afgelopen weekend kreeg hij de wind van voren door tweets uit het verleden. In de omstreden tweets maakt Aartsen een aantal ongepaste opmerkingen over vrouwen, de zwarte pieten-discussie en zelfmoordplegers. Na een excuusvideo, waarin overigens alleen de tweet betreffende de ‘zelfmoordgrap’ werd teruggenomen, is nu de weg vrij om de VVD in Den Haag te versterken.

Maar wie is Thierry Aartsen eigenlijk? Zoals hij zelf al in zijn voorstelrondje aankaartte is hij een trotse Bredanaar dus wie kent hem beter dan zijn politieke collega’s uit deze stad? We belden rond en kwamen al snel tot de conclusie: Thierry is een allemansvriend. Los van een aantal collega’s die -hoogstwaarschijnlijk uit loyaliteit naar hun ‘maat’- geen commentaar wilden leveren spraken we de fractievoorzitters Tim van het Hof (D66) en Bas Maes (SP) en raadslid Christine de Moor (CDA) die de afgelopen jaren nauw met hem samenwerkten in de gemeenteraad van Breda.

“What you see is what you get”

Oprecht. Eerlijk. Duidelijk. What you see is what you get. Ondanks een erkenning van zijn collega’s dat deze uitspraken een beetje voor de hand liggen, gebruiken ze toch allen dezelfde termen om Thierry Aartsen te omschrijven. Er is geen ruimte voor vuile woorden en dat is opmerkelijk. Hebben we hier te maken met Bredase loyaliteit of is dit gewoon echt wat iedereen van Thierry vindt?

Volgens zijn collega’s is hij een zeer bevlogen politicus die altijd gemotiveerd was om aan de slag te gaan voor de hele gemeente. In de raad was hij zeer geliefd. “Niet zo van ‘oh oh wat ben je lief’, maar iedereen waardeerde hem om zijn duidelijkheid en bescheidenheid”, aldus CDA-raadslid Christine de Moor. “Hij gaat heel serieus met zijn werk om. Als fractievoorzitter van de VVD was hij het jongst van de groep, maar hij hield de boel bij elkaar en kende ieders waarde.”

Niet bang voor provocaties

We horen dus veel over zijn eervolle eigenschappen als politicus, maar zijn twittergeschiedenis laat toch ook echt zien dat hij iemand is met een uitgesproken -en soms provocerende- mening en dat hij niet bang is om deze te delen. Fractievoorzitter van D66 Tim van het Hof zegt dat hij en Aartsen het dan ook meermaals grondig met elkaar oneens konden zijn. “Zijn hart ligt zeker op zijn tong, maar we hebben toch jarenlang goed kunnen samenwerken in de coalitie.”

Ook SP-fractievoorzitter Bas Maes zegt dat hij het ondanks enige commotie altijd goed met hem heeft kunnen vinden. “Het is gewoon een aardige vent, maar hij zegt wel wat hij vindt, ongeacht of dat altijd slim is of niet. De aanwezigheid van dit soort tweets verbaast me dus niet echt. Maar in de omgang is hij een hele joviale kerel.” Het zijn niet alleen zijn politieke collega’s die deze mening delen. Heel Breda leek Aartsen op deze manier te kennen. Zo zegt Christine de Moor: “Het is een graag geziene gast en als hij door de stad loopt kent iedereen hem. Ook bij de beruchte B-Side van de voetbalclub NAC, waar menigeen niet tussen gaat staan hoor, daar staat Thierry gewoon.”

Het is een graag geziene gast en als hij door de stad loopt kent iedereen hem

Volgens zijn mede-politici uit Breda is Aartsen dus bijzonder goed in de omgang met zijn medemens aan ‘beide kanten’. Maes kaart dan ook aan hoe bruikbaar Thierry op deze manier is voor de VVD. “Binnen de VVD wordt hij waarschijnlijk als rechtsbuiten ingezet om eens even flink dat ongesneden rechtse geluid te laten horen. De VVD kan een type als Thierry goed gebruiken met oog op stemmers die weglopen richting Forum voor de Democratie en de PVV. Thierry kan flink van zich laten horen, en zal daarna misschien wel weer terug in zijn hok worden gestuurd, maar zij zullen hem hier zeker voor inzetten”. Zou de VVD deze ‘botheid’ dan eigenlijk wel handig vinden in hun strijd om rechtse kiezers? “De Spindoctors van de VVD zijn maandag vast heel druk bezig geweest, maar het is waarschijnlijk een heel bewuste keuze dat alleen de uitspraken rondom de ‘zelfmoordtweet’ zijn teruggenomen. Verder verkondigt Aartsen blijkbaar wel het geluid dat de VVD wil laten horen. Dat is zijn toon en hij houdt dit denk ik ook wel vast in Den Haag.”

‘Den Haag kan gekke dingen met politici doen’

Want wat men ook vindt van de tweets, vandaag vertrekt Aartsen toch echt naar Den Haag. En als we zijn collega’s mogen geloven neemt hij zijn ‘Bredase authenticiteit’ met zich mee. Volgens de Moor wil de Nederlandse kiezer meer ‘echte mensen’ zoals Aartsen zien in de politiek. “Sommigen ambiëren de politiek als een soort statussymbool, maar anderen (zoals Aartsen) ambiëren het om iets te bereiken voor Nederland. Het zou me heel erg verbazen als hij in Den Haag ineens anders zou zijn.” Van het Hof zegt dat Breda een bevlogen politicus is kwijtgeraakt. “Den Haag kan gekke dingen met politici doen. Zij kunnen helemaal opbloeien of zich enigszins toch een beetje terugtrekken. Hoe dat bij Thierry gaat zitten? Ik weet het niet. Hij heeft zich hier in Breda al bewezen en dat heeft hem een hoge plek opgeleverd op de lijst van de VVD. Laat hem nu maar bewijzen dat hij een goed Kamerlid kan zijn.”

Meer weten over politiek? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

[mc4wp_form id=”433673″]

Onderwerpen