Spring naar de content
bron: Matty van Wijnbergen

Langs de fascistische meetlat: Don Arturo en Rob Hoogland

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen
Heel vroeger had damesblaadje Opzij een rubriek die Langs de Feministische Meetlat heette. De Meetlat was behoorlijk oubollig maar ging er bij de lezeressen in als de Tarzan  en/of Gods woord in een ouderling.

Hoofdredacteur Cisca Dresselhuys vroeg dan heel streng aan een of andere CEO in driedelige pak of hij wel eens afwaste, het vlees sneed op zondag, de deur openhield voor moeders de vrouw, haar in en uit de jas hielp en meer van dat soort brandende kwesties.
In de regel kreeg zo’n meneer dan en plein publique en voor de bühne billenkoek van tante Cisca, en gingen ze daarna vrolijk borrelen bij notoire Amsterdamse horeca-etablissementen als bodega Keyzer, café Heuvel, café Welling en wellicht nog een afzakkertje in artiestensociëteit De Kring.

Mijn ouwe dinnie Margriet M. van der Linden heeft Langs de Feministische Meetlat onmiddellijk geliquideerd toen zij hoofdredacteur werd van Opzij, tot groot verdriet van de lezeressen in Vinexland die uit protest massaal overstapten naar de Viva
Nadat oom Dirk-Jan van Baar gisteren voor de zoveelste keer twieterde dat Rob Hoogland en ik extreem-rechts zijn, dacht ik:
waarom begint HP/de Tijd geen rubriek die Langs de Fascistische Meetlat heet, om een einde aan alle twijfel te maken?

Dirk-Jan van Baar en het Tenenkaasimperium

Nou hoor ik u denken: wie is oom Dirk-Jan van Baar en waarom ziet hij er ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd uit als een student sociologie, begin jaren zeventig. De kans is groot dat u Van Baar heeft zien spelen in de komedie Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium. Operettegrootheid Marco Bakker stalkt in die film de lesbische Thea en probeert haar te versieren in jazzcafé de Koperen Koekepanfluit. In die scene zie je allemaal pijprokende oude mannen met plakhaar, hoornen brillen, bordeelsluipers en ribfluwelen colbertjes die ondergesneeuwd zijn met roos, aan het beboppen: een spastische, Jacques Tati-achtige beweging, alsof ze dubbeltjes zoeken op de dansvloer terwijl ze geteisterd worden door reuma & spit. Een van die swingers is Dirk-Jan van Baar. Regisseur Pieter Kramer zag Van Baar ooit beboppen tijdens een optreden van de The Dutch Swing College band in het jazzcafé van Nick Vollebregt in Laren en dacht: die vogel moet in een komedie!

Sinds Rob Hoogland en ik succesvol door het leven gaan als de Foute Jongens, is er gedonder met Van Baar, maar ook met fascismebrullers als Bert Vuijsje, Sybren Kooistra, Joshua Livestro en andere boze blanke mannen die ons het licht in de ogen niet gunnen. Allemaal kinnesinne, Tuurtje, zou mijn mama zaliger zeggen.

Hoogland en ik krijgen dagelijks te horen dat we fascistisch, racistisch, xenofoob, homofoob en islamofoob zijn maar nooit komen de reeds genoemde querulanten met voorbeelden. De hoofdredacteuren van de Telegraaf, de Haagsche Post en de Volkskrant worden suf gebeld: waarom ontslaat u die fascisten niet, ze zijn een gevaar voor de democratie. Deporteer ze naar Hongarije! Dat gaat niet want ome Rob heeft een ernstige goulashallergie.
Ik had een vreselijke jeugd, ben veel gepest en heb daarom de huid van een olifant gekregen maar oom Rob, die net met pensioen is en dacht zijn laatste dagen onbekommerd te slijten met bonsaien, Nordic Walken en golfen, lijdt zichtbaar onder de weerzinwekkende aanvallen op zijn tot voor kort onkreukbare persoontje. Dat blijkt wel uit zijn noodkreet in de papieren HP/de Tijd van deze maand:

Weet u wat mij opvalt, mijnheer Van Amerongen? Dat steeds meer maatschappelijk zogenaamd zo intens bevlogen types een voorwaarde verbinden aan de vrijheid van meningsuiting die zij als ‘een groot goed’ beschouwen: de mening mag niet botsen met de hunne. Is dat wel het geval, dan schreeuwen zij van de daken – hoe minder argumenten, des te luider het gekrijs – dat de persoon die haar uitte een extreemrechtse agitpropper dan wel een fascist is, die de mond zou moeten worden gesnoerd. Soms, wanneer de betrokkene zijn brood in de journalistiek verdient, dringen zij ook daadwerkelijk op zijn ontslag aan.
Dat is heel eng, mijnheer Van Amerongen.Ongetwijfeld kent u deze woorden van de grote Noam Chomsky: “Goebbels was een voorstander van de vrijheid van meningsuiting zolang die mening hem aanstond. Voor Stalin gold hetzelfde. Als je echt een voorstander van de vrijheid van meningsuiting bent, dan juich je ook de vrijheid van meningsuiting toe van degenen wier standpunten je verafschuwt.”

Enfin, oom Rob is twee meter dertig dus zo’n meetlat wordt nogal begrotelijk en vooral als het tropisch hardhout is want dat vindt oom Rob nou eenmaal mooi. Ik ben een soort dwerg dus mijn meetlatje is zo in elkaar getimmerd met wat triplex en spaanplaat.

HP/de Tijd’s Fascistische Meetlat

Het puntensysteem van HP/de Tijd’s Fascistische Meetlat verkeert nog in de experimentele fase maar laat ik een poging wagen, met mijzelf als lijdend voorwerp.

Ik begin bij de literatuur. Ik lees graag Louis-Ferdinand Céline, Curzio Malaparte, Jean Genet, T. S. Eliot, Ezra Pound, Ayn Rand, David Mamet, Gabriele d’Annunzio, Kingsley & Martin Amis, Christopher Hitchens, Theodore Dalrymple en Richard Dawkins. Van de Nederlandstalige bellettrie ben ik dol op de reactionaire W.F. Hermans en de extreem-rechtse Gerard Reve. In mijn jonge jaren verslond ik Roald Dahl, een notoire anti-semiet, racist en Hitler-vergoelijker. Qua meetlat scoor ik dus uitstekend, inzake fascisme.

Ik ben voor vrije verstrekking van drugs, of dat nou om hasjiesj gaat, wiet, crystal meth, heroïne, crack, flaka of xtc. De mens moet zelf maar bepalen of hij stoned wil worden. Hetzelfde vind ik ook van tabak en alcohol. Als de mens zich kapot wil roken en zuipen, moet hij dat lekker doen. Baas over eigen buik & longen. Laat de overheid eerst maar eens de McDonald’s en de Kentucky Fried Chicken in de Bijlmer sluiten want dat zijn de echte vijanden van de volksgezondheid. Is dit een fascistisch standpunt? Mmm, eerder anarcho-liberaal, dunkt mij.
Kommersjele seks moet volledig legaal worden, of dat nou om verslaafde Keetje Tippels gaat op de afwerkplek of om broodpoten bij de pisbak. Dat zal wel een extreem-rechts standpunt zijn want de PvdA heeft de Wallen gesloopt. Ik zeg altijd maar zo: je kan de PvdA uit Amsterdam halen, maar Amsterdam niet uit de hoer.

Ik zeg altijd maar zo: je kan de PvdA uit Amsterdam halen, maar Amsterdam niet uit de hoer

Verder ben ik onvoorwaardelijk voor de rechten van dieren. Dat was Florrie Rost van Tonningen ook, en de hele godvergeten naoorlogse dierenbescherming zat vol met NSB’ers maar dierenrechten zijn geen zaak van links en rechts. Ik ben tegen het extreem-rechtse stierenvechten, hetgeen mij weer links maakt.
Ik woon al een derde van mijn leven in het buitenland en ik heb niets met de Nederlandse kleibodem, de driekleur, het Wilhelmus en ons invasieve Koningshuis. Republikein dus. Is dat nou links of rechts?
Ik ben voor het milieu. Zeg maar GroenLinks zonder Links en salafistengeknuffel.
Wat godsdienstvrijheid betreft: de islam bedrijf je maar lekker binnenshuis. Boeddhisten en joden doen dat ook en vallen verder niemand lastig. Lijkt mij een progressief-links standpunt.
Ik ben een groot voorstander van het songfestival in Israël, hetgeen mij een fascist maakt. Het progressief-inclusieve voorstel van Bij1 en D66 om het songfestival in Gaza te houden, gaat gelukkig niet door want dat was een LGBTIQ+-bloedbad geworden.

Volgende week Dirk-Jan van Baar tegen de fascistische meetlat

Ik ben tegen Twan Huys en voor Beau van Erven Dorens. Ik ben tegen zwangere mannen en tegen genderneutrale toiletten want die nodigen uit tot verkrachting. Enfin, ik kan zo nog uren doorzwatelen, over Frans Timmermans, Juncker the Druncker, Sylvana, Peter R. de Vries, minister Kaag-Kak en uiteindelijk zal blijken dat ik een gezellige, reactionaire anarcho-liberaal ben, met op zijn tijd een borreltje. Volgende week zet ik Dirk-Jan van Baar tegen de fascistische meetlat en ga ik vragen: hoeveel negermensen, jodenmensen, homofielen, potten en mohammedanen rekent u tot uw huisvrienden, oom DJ? En: draait u liever the Dutch Swing College Band, Funkadelic, Trafassi of Fela Kuti?
Was Hitler een goeie schilder en wegenbouwer? Is Tel Aviv de meest fascistische stad van het Midden-Oosten? Was Anton Mussert een bekwame ingenieur? Heeft Jacob Zuma aids of is dat een verzinsel van de Afrikaner Weerstandsbeweging? Was Stalin’s uitroeiing van de koelakken noodzakelijk voor de revolutie?
Allemaal strikvragen natuurlijk, maar ik denk dat ik beter scoor Langs de Fascistische Meetlat dan oom Dirk-Jan.

 

Onderwerpen