Spring naar de content

Zelfportret: Hans Goedkoop

Hans Goedkoop (23 augustus 1963) is historicus en presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NPO2). We onderwerpen hem aan een ‘zelfportret’: een serie vragen, gebaseerd op de beroemde questionnaire van Marcel Proust.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Onrustig, geprikkeld, driftig, giftig. Da’s geen wenselijke toestand. Ik heb actiegevoerd om mijn televisieprogramma overeind te houden. (De NPO is van plan de uitzendtijd van Andere Tijden, na achttien jaar, te halveren – KvV.) Die geplande bezuiniging leidt tot een enorme onrust, en een kwetsuur.

Wie zijn uw helden?
NRC-columnist Maxim Februari. Het effect van zijn column is dat je tot tien telt en een stapje terug zet.

Aan wie ergert u zich?
Mensen die je omlaaghalen.

Lijkt u op uw moeder?
Mijn moeder was een nuchtere officiersdochter, een buitengewoon relativerend mens. Ze kon dingen zeggen als ‘ach lieverd, zo snel ben je niet dood’. En dat relativerend vermogen merk ik ook bij mijzelf sinds ik vader ben van onze zoon, Jona, nu bijna zeventien.

Lijkt u op uw vader?
Het verbale en het theatrale heb ik van hem. Hij was een driftige, onrustige, briljante man, een verhalenverteller.

Wat zijn uw dagdromen?
Die gaan vaak over rust. Een lege agenda, een laptop die dicht blijft, geen plannen, het gras zien groeien.

Wat is uw grootste angst?
Mijn vader was erg in zichzelf besloten. In de jaren voor zijn dood heeft hij, in een soort verachting over zichzelf, gezegd: ‘Ik ben altijd bang geweest.’ Een bekentenis. Hij was altijd maar bezig met het verleden en de toekomst, waardoor hij nooit in het hier en nu had geleefd. Die neiging heb ik ook, en daar ben ik bang voor. Jona heeft mij eens, onbedoeld, diep gekwetst met een sinterklaassurprise. Er lag een spoor van kartonnen telefoons door het huis. Op de laatste telefoon stond: ‘zet ’m uit’.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.