Spring naar de content
bron: ANP

Aznavour overleden: ‘De laatste jaren waren gênant’

Charles Aznavour, de Franse chansonnier, is vandaag op 94-jarige leeftijd overleden. Sinds de Tweede Wereldoorlog was hij een van de beeldbepalende Franse chansonniers. Na de Tweede Wereldoorlog was hij een van de belangrijkste Franse chansonniers . We belden vandaag met Wilfred de Bruijn, bekend als de Nederlandse Parijzenaar, over dit gemis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annemijn van Langeveld

“Gemis? Voor mij is het geen gemis. Begrijp me niet verkeerd, hoor. Aznavour is fantastisch: zijn stem, zijn woorden, de teksten die hij schreef. Aznavour is gewoon Frankrijk. Maar laten we nou eerlijk zijn, hij had helemaal geen stem meer de laatste jaren. Het was gewoon echt gênant. Hij is maar liefst 94 jaar oud geworden en deze man kwam nog regelmatig op de Franse televisie. Hij gaf zelfs af en toe nog concerten. Iedereen bleef dat maar geweldig vinden. Ik begreep dat niet. Van mij mocht hij er echt eerder mee ophouden, want vanaf een bepaald moment kan zoiets toch gewoon niet meer”, vertelt De Bruijn.

Hij is maar liefst 94 jaar oud geworden en deze man kwam nog regelmatig op de Franse televisie

Wat droeg Aznavour bij aan het Franse erfgoed?

Bij Frankrijk denk je aan Aznavour, De Bruijn zegt het zelf. Maar wat heeft de Franse zanger nou precies bijgedragen aan het Frans culturele erfgoed? De Bruijn weet het niet goed. “Het was een bijzondere man als je kijkt naar zijn muziek, maar als je kijkt naar andere terreinen, daar deed hij eigenlijk nooit wat. Sommige kunstenaars zijn bijvoorbeeld ook politiek geëngageerd. Aznavour was dit eigenlijk niet of nauwelijks. Toen in 1968 heel Frankrijk deinde en golfde van een revolutie, en kunstenaars, zangers zich allemaal uitspraken, hield Aznavour zich op de vlakte. Maar aan de andere kant: Frankrijk heeft fantastische chansonniers gekend en daar zijn er maar een paar van echt internationaal zijn doorgebroken, denk bijvoorbeeld aan Edith Piaf of Mireille Mathieu. Maar zo’n Aznavour is gewoon wereldbegrip. Iedereen kent toch La Bohème, ook in Nederland, zelfs als je geen Frans hebt gestudeerd.”

De Bruijn heeft zelf zijn eigen herinneringen aan Aznavour. “Jarenlang werd ik wakker in Parijs. En mijn wekkerliedje, wat ik zelf kon instellen, was ‘je m’voyais déjà’. Als ik die trompet in dat nummer al hoor… het is zo’n vrolijk nummer! Daar stond ik elke dag mee op. Bijna huppelend ging ik door de wandelgangen en de metro’s. Wat ik ook zo mooi vind aan zijn muziek: de teksten zijn stuk voor stuk fantastisch. Denk bijvoorbeeld aan de zin: ‘il faut savoir quitter la table, lorsque l’amour est desservi. Dat is moeilijk te vertalen, maar betekent grofweg: je moet van tafel weggaan als de liefde niet langer geserveerd wordt. Maar dat woord ‘deservir’ bestaat eigenlijk helemaal niet in het Frans. Toch snapt iedereen wat ermee bedoeld wordt. Het zijn van die zinnen, die hoef je maar te zeggen en iemand anders zal hem altijd afmaken. Ik vind het ook echt jammer, hoor, dat hij is overleden. Maar als kunstenaar nu op het podium.. Een echte kunstenaar was het niet meer, maar dat zal niemand met mij eens zijn. Het was echt een fantastische zanger, hij alleen is te lang doorgegaan.”

Bijna huppelend ging ik door de wandelgangen en de metro’s

Onderwerpen