Spring naar de content
bron: matthias giesen

Exodus uit de stad

Steeds meer huiseigenaren van middelbare en hogere leeftijd verlaten de grote steden – Amsterdam voorop. Wat beweegt hen? Waar gaan ze heen? En, niet onbelangrijk: wat heeft dit voor gevolgen? ‘Een stad zonder middeninkomens verliest zijn ziel.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

A l die mensen, auto’s, trams, winkels, reclameborden, cafés en restaurants. Iedere dag een paar keer met een klein kind en tassen vol boodschappen die schier oneindige trappen op naar dat appartement op driehoog. En dan ook nog eens een man die niet in zo’n ‘doos’ kon aarden, omdat hij gewend was aan de grote, kale vlaktes van Nieuw-Zeeland. Ergens in 2013 voelde Hannah Jansen Morrison – journalist en communicatiestrateeg van beroep, destijds 32 jaar oud en voor de eerste keer zwanger – dat het wonen aan de Albert Cuyp in Amsterdam steeds meer energie van haar begon te eisen.

Oké, er was een dakterras. Maar dat bood onvoldoende soelaas. Daar kleine kinderen op laten spelen zonder begeleiding was levensgevaarlijk. Om over de vervulling van de rurale dromen van echtgenoot Richard – ondernemer, destijds 43 – nog maar te zwijgen. Er restte slechts één oplossing: zoeken naar een woning buiten de stad.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap