Spring naar de content
bron: ANP

Wat leest, kijkt en luistert regisseur Michiel van Erp?

Regisseur Michiel van Erp (54) maakt met Niemand in de stad (de openingsfilm van het Nederlands Film Festival – vanaf 4 oktober in de bioscoop) zijn speelfilmdebuut. Wat leest, luistert en ziet hij zoal?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Boeken

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Op dit moment herlees ik het oeuvre van Jeroen Brouwers, omdat mijn theaterbewerking van zijn roman Het hout op 4 november in première gaat bij Toneelgroep Amsterdam. Ik heb het grootste deel van zijn werk vroeger al wel gelezen, maar het leek me toch verstandig om me er opnieuw in te verdiepen om te zien of ik iets van een rode draad kan ontdekken. Mijn theorie is nu dat de schrijver zichzelf als hoofdpersoon opvoert in zijn boeken. Het zijn namelijk altijd mensen die in een moeras zitten en daaruit proberen te komen – en met heel veel ongemak lukt dat dan.

De hoofdpersoon in Het hout heeft dat, maar in Bezonken rood en Geheime kamers is dat ook het geval. Al die personages hebben dat met hem gemeen. Verder heb ik ook Bestsellerboy van Mano Bouzamour gelezen. Het is een vervolg op zijn eerste boek: De belofte van Pisa. In dit tweede boek beschrijft hij hoe hij die roman schrijft en daarmee probeert door te breken. Ik vond het een hele geestige schets van het literaire milieu en van hemzelf. Bouzamour is ontzettend vol van zichzelf, maar dat zijn de meeste schrijvers natuurlijk, dat maakt het boek ook zo leuk. Ik vind het een enorm frisse stem binnen de literatuur.

“Boeken waarin homoseksualiteit een rol speelt vond ik vroeger al interessant. Op de middelbare school heb ik bijvoorbeeld alles van Gerard Reve gelezen, omdat ik gefascineerd was door de wereld van die homoseksuele schrijver die lak had aan alles.”

Het hele interview leest u op Blendle.

Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.