Spring naar de content
bron: ANP

Waarom Tracy Chapman geld wil zien van Nicki Minaj

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de brug van Benetton, Nicki Minaj en Tracy Chapman en de Halloweenhond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

De brug van Benetton

Best wel wrang: overleed deze week Gilberto Benetton, de oprichter van een van de spraakmakendste modemerken uit de jaren tachtig en negentig, is er voornamelijk aandacht voor zijn rol bij het instorten van de Morandibrug in Genua in augustus van dit jaar. Als grootaandeelhouder van wegbeheerders Atlanta/ Autostrade per l’Italia werd hem grove nalatigheid verweten wat betreft het onderhouden van de brug en onverschilligheid over de 43 doden die de instorting eiste.

Benetton had al vroeg zijn financiële belangen gespreid en dat heeft hem en zijn familie geen windeieren gelegd: de familie behoort tot een van de rijkste van Italië. Maar de opbrengst van de tolgelden, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Atlanta, was niet voldoende besteed aan het onderhouden van de wegen en de bruggen. Wel kregen aandeelhouders gigantische bedragen uitgekeerd. Eigenlijk precies wat iedereen die wel eens een maffiaserie heeft gevolgd, kon verwachten.
Maar twintig, dertig jaar geleden was Benetton om heel andere redenen controversieel. De reclamecampagnes van het merk United Colors of Benetton waren op zijn zachtst gezegd spraakmakend en riepen ook in het pre-social media tijdperk veel reacties op.

Zo waren veel HIV-activisten woedend over de foto die het bedrijf gebruikte van AIDS-slachtoffer David Kirby op zijn sterfbed, terwijl anderen, onder wie de ouders van Kirby, de campagne juist roemden omdat die de toen nog redelijk onbekende ziekte onder de aandacht bracht.

Ook fotograaf Oliviero Toscani heeft veel opvallende campagnes gemaakt, die niet altijd bij iedereen in goede aarde vielen. Zo is bijvoorbeeld zijn foto van een wit en een zwart kindje eigenlijk behoorlijk racistisch: wit meisje als engeltje en zwart meisje als duiveltje – je zou er tegenwoordig niet mee wegkomen.

Beeld:Credit: Oliviero Toscani for Benetton

In deze eeuw moest het merk het afleggen tegen grote modeketens als Zara en H&M en juist daarom heeft het bedrijf ontwerper Jean-Charles de Castelbajac ingehuurd als artistiek leider van de mannen- en vrouwenlijn. Het is nu nog maar de vraag of zijn creatieve input de schaduw van het verschrikkelijke ongeluk gaat doen verbleken. Het zou wel eens een brug te ver kunnen zijn…

Sorry voor sorry

Op het uiterlijk afgaande is er geen groter verschil denkbaar dan tussen Nicki Minaj en Tracy Chapman: de blond gebleekte, opgepimpte en van vlijmscherpe pornonagels voorziene Minaj en de almaar meer op Whoopi Goldberg lijkende Chapman.
Toch is er een overeenkomst: ze namen allebei hetzelfde liedje op. Chapman in 1988 dat van haarzelf, Baby Can I Hold You en Minaj dat van Chapman, maar dan onder de titel Sorry.

En zonder toestemming van Chapman. Fittie!

Minaj had eerder dit jaar diverse keren toestemming gevraagd om het nummer te mogen opnemen op haar album Queen, maar Chapman weigerde. Toch nam Minaj het nummer op, samen met rapper Nas en hoewel het uiteindelijk niet op het album terechtgekomen is, is het wel op de radio te horen en online te vinden.
Hoewel geen reden bekend gemaakt is van de weigering, kan ik me na het beluisteren van Sorry voorstellen dat het iets met de zangkwaliteiten van Minaj te maken heeft. Hoe krijg je het voor elkaar om van zo’n schitterend nummer zo’n goedkope, plastic bordeelversie te maken!
Chapman laat het er niet bij zitten en wil geld zien. Ik geef haar groot gelijk! #Teamtracy ! Of Minaj inmiddels spijt heeft van Sorry is niet bekend.

Hoe krijg je het voor elkaar om van zo’n schitterend nummer zo’n goedkope, plastic bordeelversie te maken!

Halloweenhond

Gelukkig valt het hier nog mee met die Halloweentroep, maar in Amerika – where else? – kun je het zelfs als hond niet meer ontlopen. Amerikanen geven met gemak 350 dollar uit voor een kostuumpje voor hun hond. Crisis? Welke crisis?
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik in een deuk lig bij sommige pakjes, die zijn echt te koddig. Maar of die hondjes ook lachen?
Hondenfluisteraar Cesar Milan denkt van niet: “Hoe grappig we het ook vinden, honden blijven honden.” Anderen vinden juist dat het allemaal wel meevalt: “Ze moeten anders ook een riem om of een harnas aan, dus wat is het probleem?”

Eh….dat ze volkomen voor hondenlul lopen bijvoorbeeld? Ik vind dit eigenlijk net zo zielig als al die hondjes in kinderwagens die je tegenwoordig ziet. Het zijn dieren, geen mensen!

Hoewel ik die honden dan ook wel weer sukkels vindt dat ze zich dit laten aanleunen. Probeer het eens bij mijn katten! Dan kun je meteen 112 bellen. Don’t fuck with Sam and Charlie!

Onderwerpen