Spring naar de content
bron: Peter Buwalda. Beeld: Guillem López

De vloek van het tweede boek

Op 25 september zou de langverwachte nieuwe roman van Peter Buwalda zijn verschenen, maar hij is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zijn perfectionisme noopte hem tot deze noodgreep. Een profiel over een succesauteur met een hekel aan schrijven. ‘Hij wordt voortgedreven door de ambitie het boek te schrijven dat niemand kan schrijven.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

Dat Peter Buwalda zo kijkt op foto’s, is dus niet omdat hij boos is. Hij lijkt de wereld met diepe minachting aan te kijken. Alsof hij net een bushokje in elkaar heeft getrapt, of op het punt staat dat te gaan doen. Het haar handdoekdroog, alsof hij van de pont over het IJ is gevallen en veerpersoneel hem na de redding snel een warme jas heeft aangetrokken, dat alles helaas niet naar tevredenheid van de drenkeling.

Buwalda is niet boos. “Hij denkt dat hij breed lachend op de foto staat, en dan staat hij er weer woedend op,” zegt Arnold Baars, vriend, jaarclubgenoot en in Buwalda’s columns ‘dr. Arnie’, zijn ‘lijfarts en oncoloog om den brode’. De jaarclub maakt er grappen over. Peter is hartelijk en geestig, je kunt tot rood aanlopen toe met hem lachen. Kennelijk is die blik zijn camerareflex. “In het Engels heet het een angry dog face, onder andere.”

Stoerheid is het evenmin. Bij fysieke dreiging is hij geen held, zegt Baars, maar in de omgang, als men zijn poten netjes thuishoudt, is Buwalda voor niemand bang. “Hij praat op zijn gemak met iedereen. Hij draait zijn hand niet om voor een ontmoeting met het koningshuis, hij is er totaal niet van onder de indruk als hij op tv komt bij De Wereld Draait Door. Dat is wel stoer.”

Het is een kleine vier weken voor de geplande verschijning van Otmars zonen, de opvolger van de literaire vuurwerkshow Bonita Avenue, 2010, waarmee Buwalda zijn naam tussen de sterren schreef. Een roman als een intellectuele actiefilm was dat, is dat, James Bond met extra verdiepingen. Een met de lekkerste ingrediënten (seks, porno, schuld, boete, zelfmoord en doodslag), gebakken laagjestaart voor liefhebbers van een ‘goed verhaal’ met een van a tot z te begrijpen plot: bijna iedereen. Music for the millions, maar góeie muziek.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.