Spring naar de content
bron: Nokia

Waarom u zich niet door sociale media moet laten afleiden

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de #bookselfie, de dumb phone en een zwerfkat op de catwalk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Kijk! Ik lees!

Er waart weer een nieuwe hype door Narcistogram, ook wel bekend als Instagram: de #bookselfie. Dat is dus – of zou móeten zijn – een foto van jezelf met een boek. Door jezelf gemaakt dus. Maar de ijdele hersenlozen die dit medium voornamelijk bevolken weten het verschil niet tussen een selfie en een door iemand anders gemaakt portret. Alles waar hun eigen kop op staat, is een selfie. En sterker nog: een foto van een boek of meerdere of een heleboel boeken is blijkbaar ook een bookselfie. Alsof een boek kan fotograferen. Tssssss!

Maar maar maar: waar gáát het dan over? Toch niet alleen maar een foto dat je een boek leest? Wat is daar nu aan?

Nee, zo simpel is het nou ook niet. Het is een foto dat je een boek leest in een bij voorkeur zo ingewikkeld mogelijke houding  in zo’n gezellige warme trui met van die te lange mouwen met op tafel wat artistiek gerangschikte dennenappels of bloemblaadjes en een gekke grote mok met moeilijke koffie. Je kent het wel van thuis.

En één boek is geen boek, hè? Bij voorkeur liggen er een stuk of tien opengespreid voor je. Jij lekkere interlektuele Einstein jij! Malle meid met je leesbril met vensterglas! Gezellige sexy boekenwurm die je bent! Not. #leeghoofdigeboekendoos #boekenprotser

Bookselfie. bron: Instagram

Opkomst van de dumb phone

Vorige week was ik een tijdje van Facebook. Account gedeactiveerd. Ik was er even helemaal klaar mee. Niet alleen van het geruzie en gezeur van sommige ‘vrienden’, maar vooral van de tijd die het me kostte en de constante behoefte om online mijn geurvlaggetjes uit te zetten. Dat er bij Albert Heijn iets grappigs gebeurt en dat je dan denkt ‘O, dat moet ik op Facebook zetten!’ en dan de oude kaas vergeet. Zo irritant. Net als al die berichten die keer op keer bovenaan je tijdlijn verschijnen en die ik dan toch elke keer weer opnieuw ging lezen.

En het is niet onopgemerkt gebleven, want binnen het uur kreeg ik al een bericht van mijn zus dat mensen mij misten. En dat ze dachten dat ik ze geblokt had, want als je je account deactiveert, kan men je niet meer vinden.

Het viel me eigenlijk reuze mee hoe makkelijk het ging. Een of twee keer greep ik nog automatisch naar mijn iPad, maar die legde ik zonder moeite weer weg. De tijd die ik overhield! De berg wasgoed die ik weggestreken heb!

Ik zal nooit een anti-techie worden want ik vind internet echt geweldig, maar ik streef er wel naar me zo min mogelijk door mijn telefoon en tablet te laten afleiden. Dat zouden meer mensen moeten doen, want de tijd die we op social media doorbrengen is schrikbarend veel. Tijd waarin we echt leukere en belangrijkere dingen kunnen doen.

Het Britse onderzoeksbureau Ofcom weet te melden dat jongeren tussen de 16 en 24 gemiddeld om de twaalf minuten hun telefoon checken! Dat is nog vaker dan dat ze aan seks denken! Het zal in Nederland niet veel anders zijn.

Inmiddels is er wel een kentering te bemerken. Uit verkoopcijfers blijkt dat er minder geld wordt uitgegeven aan de nieuwste modellen telefoon en dat hele simpele telefoons, de zogenaamde dumb phones, langzaam maar zeker in opkomst zijn. Zo steeg de verkoop van simpele modellen, zoals die van mobieletelefoonpionier Nokia voor het eerst sinds jaren met vijf procent en die van smartphones maar met twee.

Wil je niet meteen van je smartphone af – whatsappen met van die cijfertoetsjes is natuurlijk de hel – gooi er dan je sociale media apps af, zet de notificaties en het geluid uit en gebruik je telefoon niet als wekker. En dan ’s avonds gezellig pinda’s doppen boven een ouwe krant en mens-erger-je-nieten!

Dumb phones. Bron: Nokia

Catwalk

Dit! Zo schattig! Brutale zwerfpoes voelt zich helemaal thuis op de catwalk tijdens een modeshow in Istanboel. Hij bepotelt de stoïcijns voortschrijdende modellen en likt wat aan zijn kont. Cool AF!