Spring naar de content
bron: Beeld: Mathias Giesen

Wat voor gevolgen heeft de exodus uit de stad?

Steeds meer huiseigenaren van middelbare en hogere leeftijd verlaten de grote steden – Amsterdam voorop. Wat beweegt hen? Waar gaan ze heen? En, niet onbelangrijk: wat heeft dit voor gevolgen? ‘Een stad zonder middeninkomens verliest zijn ziel.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Al die mensen, auto’s, trams, winkels, reclameborden, cafés en restaurants. Iedere dag een paar keer met een klein kind en tassen vol boodschappen die schier oneindige trappen op naar dat appartement op driehoog. En dan ook nog eens een man die niet in zo’n ‘doos’ kon aarden, omdat hij gewend was aan de grote, kale vlaktes van Nieuw-Zeeland. Ergens in 2013 voelde Hannah Jansen Morrison – journalist en communicatiestrateeg van beroep, destijds 32 jaar oud en voor de eerste keer zwanger – dat het wonen aan de Albert Cuyp in Amsterdam steeds meer energie van haar begon te eisen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Oké, er was een dakterras. Maar dat bood onvoldoende soelaas. Daar kleine kinderen op laten spelen zonder begeleiding was levensgevaarlijk. Om over de vervulling van de rurale dromen van echtgenoot Richard – ondernemer, destijds 43 – nog maar te zwijgen. Er restte slechts één oplossing: zoeken naar een woning buiten de stad.

Twee jaar lang zocht het stel naar een geschikte locatie. Jansen Morrison: “Ik had last van koudwatervrees, ik ben geboren en getogen in de stad, het platteland is voor mij terra incognita.” Halverwege 2015 was het raak: een op te knappen pand van 500 vierkante meter op een landgoed van 5,5 hectare aan de rand van de Achterhoek, ergens tussen Zutphen en Arnhem. Voor dezelfde prijs als een bovenwoning in een goede buurt in Amsterdam.

Meer weten over de exodus uit de grote steden? Koop de nieuwe HP/De Tijdof lees dit artikel op Blendle.

Onderwerpen