Spring naar de content
bron: ANP

Jan Fabre niet welkom in Stadsschouwburg

Kunstenaar Jan Fabre (60) is op 26 november niet meer welkom in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Internationaal Theater Amsterdam heeft het evenement An evening with… Jan Fabre geannuleerd naar aanleiding van de recente #MeToo-beschuldigingen aan zijn adres. Dat is te lezen op de website van de Stadsschouwburg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Fabre, naast beeldend kunstenaar en schrijver ook choreograaf en theatermaker, kwam in september in het nieuws toen twintig dansers, ex-medewerkers en ex-stagiairs een open brief stuurden naar het Vlaamse cultuurblad rekto:verso waarin ze een boekje open deden over zijn werkwijze. Hij zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan seksisme, machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De aantijgingen liegen er niet om: seksistische opmerkingen, vernederende handelingen (privénaaktfotosessies met een happy end) en machtsspelletjes op de werkvloer. Een performer die vijftien jaar geleden met hem werkte, stelt in de brief: ‘Toen al gold het principe: geen seks, geen solo.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De brief zorgde voor veel reuring in de theaterwereld. Honderd choreografen, waaronder Lisbeth Gruwez en Wim Vandekeybus, toonden zich solidair met de mensen die deze open brief geschreven hebben. Rekto:verso plaatste een manifest waarin ze schrijven dat ze niet meer de andere kant op zullen kijken als ze dergelijk gedrag waarnemen en dat ze beloven zich collectief in te zetten voor een gezonder arbeidsklimaat. Internationaal Theater Amsterdam heeft naar aanleiding van deze berichten de uitnodiging aan Jan Fabre ingetrokken om tijdens een speciale avond te vertellen over zijn werk. Medio september vertelde woordvoerder Joep Grooteman al aan HP/De Tijd: “We hebben natuurlijk het nieuws vernomen en net zoals velen zijn we nogal geschrokken. We gaan nu eens heel rustig bekijken wat we met deze avond gaan doen.” In een reactie schrijft de organisatie nu: “In overleg met Troubleyn, de organisatie van Jan Fabre, is besloten An evening with: Jan Fabre op 26 november 2018 voor nu niet door te laten gaan. Dit n.a.v. de open brief van 12 september die veel te weeg heeft gebracht.”