Spring naar de content
bron: ANP

‘Adviseur’ Halbe Zijlstra risico voor bouwbedrijf VolkerWessels

Oud VVD-minister Halbe Zijlstra heeft een nieuwe baan. Hij gaat werken bij bouwbedrijf VolkerWessels, dat is gespecialiseerd in het aanleggen van bruggen en wegen. Projecten waar vele honderden miljoenen gemeenschapsgeld mee zijn gemoeid. Goede contacten in Den Haag zijn voor VolkerWessels daarom van groot belang. En laat Zijlstra die nou net hebben. Het lijkt een ideaal huwelijk tussen het telefoonboekje van de oud-politicus en de bouwgigant. Maar is dat ook zo? Of vormt het adviseurschap van de prominente oud-minister vooral een risico, nu alle Haagse contacten van VolkerWessels vanaf heden onder een vergrootglas komen te liggen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Iedereen verdient een tweede kans in het doorgaans tolerante Nederland. Dat geldt zeker voor oud VVD-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. De VVD’er loog over een bezoek aan de Russische president Poetin en moest als gevolg daarvan het veld ruimen.

In de periode daarna brak alsnog een Siberische winter aan voor de man die architect was van Rutte 3 en gold als een vertrouweling van premier Rutte op het Binnenhof. Zó ben je een van de belangrijkste politici van het land, zó zit je thuis op de bank en ben je op zoek naar een nieuwe baan. Een persoonlijk drama.

Halbe Zijlstra is een aimabele man en verdiende zonder twijfel een beter lot. Dat moet ook zijn vriend Mark Rutte hebben gedacht, toen Zijlstra in het diepste geheim werd gepolst voor een topbaan bij de Wereldbank in Washington. Van oudsher een plek waar in Nederland uitgeregeerde politici graag naartoe gaan. Maar het was Zijlstra niet gegeven. De mogelijke gang naar Washington werd (waarschijnlijk bewust) gelekt om de gesjeesde VVD’er van de functie af te houden. Zo gaat dat in de politiek, waar niet iedereen hetzelfde denkt over de noodzaak tot vergeven.

Het bleef lang stil

Daarna bleef het lang stil rond Zijlstra. Maar nu meldt De Telegraaf dat Zijlstra ‘strategisch directeur’ is geworden bij bouwbedrijf VolkerWessels. Navraag bij de bouwgigant (nee, we hebben het hier niet over een bouwmarkt) leert echter dat Zijlstra in tegenstelling tot wat deze berichtgeving doet vermoeden, niet toetreedt tot de directie van VolkerWessels.

Wel bevestigt men dat de gewezen VVD-politicus inmiddels bij VolkerWessels in dienst is als ‘strategisch adviseur’. En dat is toch even net iets anders. De oud-minister is daarmee een van de 16.000 mensen die bij het bedrijf werken.

Waar gaat Zijlstra over adviseren?

VolkerWessels wil verder niets kwijt over de nieuwe baan van Zijlstra en dat roept vragen op. Zo wil men niet bevestigen dat Zijlstra is ingehuurd vanwege zijn kennis van de Haagse politiek, zoals De Telegraaf ook vermeldt. Maar waar gaat de VVD’er dan over adviseren? Van bouwen heeft Zijlstra weinig verstand.

Het ligt daarom voor de hand dat Zijlstra vóóral is ingehuurd vanwege zijn indrukwekkende telefoonboekje, dat via het ‘adviseurschap’ op slimme wijze wordt ontsloten. VolkerWessels krijgt via Zijlstra toegang tot zo’n beetje iedereen in Den Haag die iets voorstelt. En dat heeft waarde voor de bouwonderneming die zich voornamelijk bezighoudt met grote infrastructurele projecten waarvan de overheid opdrachtgever is.

Het is in de business van VolkerWessels – waar veel complexe aanbestedingsregels gelden – bijzonder gewenst om een strategische voorsprong te hebben op concurrenten in de vorm van toegang tot politici en ambtenaren, die zich bezighouden met het verdelen van honderden miljoenen aan bouwopdrachten.

In die zin is het in dienst nemen van Zijlstra als ‘adviseur’ ogenschijnlijk een slimme zet. Want welke bouwonderneming wil nou geen medewerker met het mobiele nummer van Mark Rutte binnen handbereik? Of wat te denken van de persoonlijke contactgegevens van VVD-minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen?

Omdat Zijlstra echter bovenal adviseur is geworden vanwege de inhoud van zijn telefoon, vormen zijn advieswerkzaamheden in vaste dienst bij VolkerWessels ook een aanzienlijk risico voor de bouwer. Want vanaf nu zullen alle andere bouwbedrijven bij het vergeven van grote projecten door de overheid met argusogen kijken naar het verloop van de procedures en de eventuele rol die het telefoonboekje van adviseur Zijlstra daarin heeft gespeeld.

Ook dit keer zal iedere beweging die de voormalig VVD-bewindspersoon (namens VolkerWessels) maakt onder een vergrootglas worden gelegd. Zélfs als er helemaal niets aan de hand is, zullen Halbes bezoekjes, telefoontjes of mails aan ambtenaren of politici worden gelekt naar de media, voorzien van de suggestie dat er sprake is van bevoordeling van VolkerWessels. En daar zouden zowel Zijlstra als zijn nieuwe werkgever nog weleens goed last van kunnen krijgen. Je kunt als eenvoudig ‘adviseur’ ook te hoog boven het maaiveld uitsteken.