Spring naar de content

Politieke junkies: op Binnenhofsafari

Wat drijft een mens dat hij zijn ziel en zaligheid verkoopt om dag in, dag uit op die vierkante kilometer van politiek Den Haag te kunnen bivakkeren – als Kamerlid, voorlichter, journalist of lobbyist? Op safari naar het Binnenhof. ‘Die wereld is allesconsumerend; het lijkt net een kazerne.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Berend Sommer

Het vertrouwen in de politiek is broos. Het CBS stelt dat bijna zestig procent van de Nederlandse bevolking geen vertrouwen heeft in de Tweede Kamer. Termen als baantjescarrousel, partijkartel en nepparlement zijn in zwang. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen werd de coalitie verweten dat het dichtgetimmerde regeerakkoord een politiek debat zinloos maakt. Toch bestaan er mensen die de politieke ontwikkelingen koortsachtig volgen. Wat is de aantrekkingskracht van de Haagse kaasstolp? Wat beweegt mensen om jaar in jaar uit dezelfde rituele dans uit te voeren?

Die vragen zijn aanleiding om naar de Hofstad af te reizen, op zoek naar de door Hans van Mierlo geroemde geur van wilde beesten. Bij binnenkomst word ik verrast door de beveiliging, die nog hermetischer is dan in mijn herinnering. Militairen lopen zwijgend het gebouw uit, gewapend met grote canvas tassen.

Tussen de bewakers van de orde ontwaar ik de florissante bos witte krullen van hoogleraar en migratiedeskundige Paul Scheffer. Scheffer komt voor CDA-leider Sybrand Buma; ik voor SGP-voorlichter Menno de Bruyne. Tot mijn ontsteltenis moet ik bij de standaardcontrole zelfs mijn schoenen in oranje bakken leggen – zwart, niet gepoetst. Gefouilleerd word ik niet. Scheffer, zo zie ik uit mijn ooghoek, weet deze controlemaatregel vakkundig te omzeilen.

Hij wordt direct opgehaald door een medewerkster in een CDA-groen jurkje. Even verderop amuseert Roger van Boxtel, ooit D66-minister, thans NS-directeur, een groep toehoorders met vermoedelijk een anekdote uit de goede oude tijd. Zestien jaar geleden was hij minister, en hij is al drie jaar geen Eerste Kamerlid meer. Klaarblijkelijk kan hij geen afscheid nemen van het Binnenhof. Wat maakt die vierkante kilometer de moeite waard? De nostalgie naar de oude dagen, voor de cesuur van het populisme?

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen