Spring naar de content

Asha ten Broeke: “Mijn columns dragen bij aan een betere wereld”

Columns van Asha ten Broeke (Groningen, 1983) verschijnen al jaren in de Volkskrant, Trouw, Opzij en UP-nieuws. De teller staat inmiddels op ruim 240. In Calm. The. Fuck. Down. zijn haar 85 beste columns gebundeld. We belden naar Deventer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robbert van Rijswijk

Waar gaat die bundel eigenlijk over?
“Mijn columns vormen mijn bijdrage aan een betere wereld. In onze samenleving hebben veel mensen een systematische achterstelling, omdat ze bijvoorbeeld niet wit of hetero zijn, of geen man zijn. Daar kunnen die mensen niets aan doen. En ik ben niet tevreden over hoe de samenleving daarmee omgaat. Er is veel te veel haat en wrok.
“Daarom schrijf ik vooral over seksisme, racisme, ziekten, de stigmatisering van dikke mensen, en bijvoorbeeld het neoliberale kapitalisme, dat stuk moet.”

Wat is uw drijfveer: hoop of chronische ontevredenheid?
“Op de korte termijn ontevredenheid, die is altijd acuut. Dan lees ik iets in de krant en denk ik godverdomme… Waarna ik vanuit die nijdigheid wil reageren. Maar ik schrijf al zeven jaar en dat had ik niet volgehouden zonder hoop, dan was ik allang schaapherder geworden in Drenthe. Hoop is uiteindelijk onmisbaar op de lange termijn.”

Wat is de mooiste zin uit het boek?
“Het motto, dat is van Gloria E. Anzaldúa: ‘A woman who writes has power. A woman with power is feared. In the eyes of the world this makes us dangerous beasts.’”

‘Ik ben in totaal ongeveer twintig uur met een column bezig.’

Wat is de slechtste zin uit het boek?
“De slechtste zinnen staan in de columns die de bundel niet hebben gehaald. Zo heb ik ooit voor Trouw een heel slecht stukje geschreven over de Wet openbaarheid van bestuur. Ik wist veel te weinig van het onderwerp af. Het was een rukcolumn.”

Hoe snel schrijft u zo’n column?
“In totaal ben ik daar ongeveer twintig uur mee bezig. Dat schijnt uitzonderlijk traag te zijn. Ik werk graag grondig en heb de neiging om alles te betwijfelen. Als ik een aanname doe, stellen de stemmetjes in mijn hoofd constant vragen als ‘is dat wel zo?’.”

Hoe ziet dat schrijfproces eruit?
“In een typische week verzamel en lees ik op maandag en dinsdag informatie over het onderwerp dat ik die week wil bespreken. Daarbij maak ik aantekeningen en noteer ik de citaten die ik wil gebruiken. Ook ga ik actief op zoek naar kritiek van mensen die het anders zien dan ik. Op woensdag begin ik na het ontbijt gelijk te tikken aan de eerste versie, wat zo’n vijf uur duurt, en op donderdag maak ik de dan column af.”

Waar schrijft u mee?
“Een MacBook.”

Wat is de ergste tegenslag die u te verduren hebt gekregen tijdens het schrijven?
“Een paar weken geleden kreeg ik een paniekaanval tijdens het schrijven van een column over seksueel geweld, wat ik zelf heb meegemaakt. Die paniekaanval werd veroorzaakt door een vervelende samenloop van omstandigheden. Het onderwerp was heftig, mijn man was net ontslagen, ik was ziek, en bovendien had ik twee weken daarvoor nog een heel emotionele column geschreven over zelfhaat onder dikke mensen, waar ik nog stress van had. Ik stond hyperventilerend in mijn werkkamer. Uiteindelijk ben ik naar mijn cavia’s gaan kijken, die rustig aan het rondscharrelen waren, en kalmeerde ik. Dat was pas een uur voor de deadline.”

Doet Asha ten Broeke aan mythevorming?
“Nee. Ik had vroeger wel de neiging om me overdreven positief voor te doen. Dat doe ik niet meer.”

‘Het is extreem belangrijk om Baudets gedachtegoed te bestempelen als fascisme.’

Hoeveel verdient u nu eigenlijk met zo’n boek?
“Als niemand het boek koopt, verdien ik geen fuck. Met Het idee M/V (verscheen in 2010, RvR) heb ik tussen de 5.000 en 10.000 euro verdiend.”

Welke schrijvers schaart u onder uw vrienden?
“Ik woon niet in Amsterdam en dat is geografisch gezien niet zo handig als je schrijversvrienden wilt maken. In Deventer, waar ik woon, bestaan bovendien geen schrijverscafés. Er woont hier voor zover ik weet welgeteld één andere schrijver: Özcan Akyol. We liggen elkaar ook nog eens totaal niet. Hij heeft mij onterecht van plagiaat beschuldigd en weigert om zijn excuses te maken. Het is wellicht niet gezellig als we elkaar tegenkomen.”

Tot slot: op het huis van welke schrijver zou u wel een precisiebombardement willen laten uitvoeren?
“Figuurlijk, mag ik hopen? Thierry Baudet is een schrijver, toch? Laat ik dat maar doen. Hij is een seksistische fascist en maakt deel uit van de hoek waarin ook Erkenbrand, white supremacists en de alt-right beweging zich bevinden. Het is extreem belangrijk om Baudets gedachtegoed te bestempelen als fascisme, om te voorkomen dat hij aan de macht komt.”

Update: Na bedreigingen aan het adres van Asha ten Broeke willen wij benadrukken dat het laatste antwoord in de figuurlijke zin moet worden begrepen. 

Asha ten Broeke -Calm. The. Fuck. Down

Calm. The. Fuck. Down. van uitgeverij Maven Publishing is verkrijgbaar voor €17,50