Spring naar de content
bron: Bron: ANP

Zelfportret: Francine Houben

Francine Houben (Sittard, 1955) is creatief directeur van architectenbureau Mecanoo. Op 1 november ontving ze de BNA Kubus voor haar oeuvre. We onderwerpen haar aan een ‘zelfportret’: een serie vragen, gebaseerd op de beroemde questionnaire van Marcel Proust.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Heel gelukkig. We hebben net het National Kaohsiung Center for the Arts in Taiwan geopend, waaraan we twaalf jaar hebben gewerkt. Vijftigduizend mensen waren er. Het was spectaculair, alsof de Olympische Spelen geopend werden.

Wie zijn uw helden?
De ontwerpers Charles en Ray Eames. Ze maakten tijdloos ontwerp, en voor een groot publiek. In 1978 heb ik ze voor het eerst ontmoet. Charles is in dat jaar overleden. Ray Eames heb ik nog weleens bij haar thuis in Los Angeles opgezocht. Een andere held is David Hockney. Ik vind het heel bijzonder hoe hij zich – hij is nu tachtig – blijft ontwikkelen als kunstenaar.

Aan wie ergert u zich?
Mensen die mopperen. Doe er iets aan, of mopper niet.

Lijkt u op uw moeder?
Ja. Ze was creatief, ondernemend, avontuurlijk, en bij ons thuis the leader of the band. Mijn oudste broer zei weleens dat wij in een matriarchaat leefden. Ze is 94 en leeft nog, maar ze is dementerend, teruggevallen in haar kindsheid. Maar vrolijk en blij.

Lijkt u op uw vader?
Ik houd net als hij van schrijven. En ik maak graag met iedereen een praatje, of het nu de koning is of een zwerver. En mijn vader hield ervan om in het middelpunt van de aandacht te staan, daar ben ik ook goed in.

Wanneer heb je het laatst gehuild?
Toen mijn vader overleed, drie jaar geleden. Ik heb een week gehuild.

Gelooft u in God?
Ik denk wel dat er ‘iets’ is. Mijn vader kwam uit een zeer katholiek gezin en heeft ons daardoor respect voor andermans geloof bijgebracht. Geloof gaat voor mij over normen en waarden.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen