Spring naar de content
bron: ANP

Blokkeerfriezen, Gele Hesjes en Brexiteers zijn één grote familie

Er is weinig verbeelding voor nodig om de opmars van de Gilets Jaunes in Frankrijk, de Gele Hesjes, door te trekken naar de lage landen. Kunnen bijvoorbeeld de Blokkeerfriezen zich voortaan niet beter uitrusten met oranje hesjes, met gilets oranges?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Het protest van Gilets Jaunes is ten diepste een schreeuw om aandacht van het platteland en haar bewoners die zich al tijden niet meer gehoord weten. Het platteland, ten noorden en ten zuiden van Parijs, waar de dorpen zijn vergrijsd of uitgestorven. Voor hun dagelijkse voorzieningen kunnen ze vaak niet meer terecht in het dorp, maar moeten ze naar elders, vele kilometers verder. Met de auto. Dus die verhoging van de brandstofkosten, de aanleiding voor de opstand, hakt er juist bij deze buitenlui flink in.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De partij van Macron haalt zijn neus op voor de Gele Hesjes. Het zijn in hun ogen achterlijke Fransen die niet snappen dat de fossiele brandstoffen allengs schaarser worden en extra belast moeten worden, teneinde ons aller spaarzaamheid te bevorderen. Ook de (in Parijs residerende) media tonen zich uitermate kritisch over de Gele Hesjes.

Hun opstand gaat in ruimere zin tegen het zelfgenoegzame Parijs. Het is de revolte van de gefrustreerde, arme, hardwerkende Fransoos, tegen het arrogante, grootstedelijke volkje in haar onbetaalbare appartementen in de hoofdstad.

Waar het in Frankrijk gaat om de brandstof, draait het in de Pays-Bas om Zwarte Piet, een discussie die van de stad is overgewaaid en nu de dorpen dreigt te bereiken waar je tot op heden bij de bakker nog taarten kunt kopen met de afdrukken van gitzwarte pieten, met dikke rode lippen en oorbellen in. Maar hoelang nog? En als Sint en Piet eindelijk weer opgerot zijn naar Spanje, dan wacht de volgende clash: wel of niet vuurwerk rond Oudjaar, voederen we straks die uitgemergelde beestjes bij in de Oostvaardersplassen en reken erop dat er op enig moment weer rumoer ontstaat over de wenselijkheden van een Nexit. Want Pro-Brexit Engelsen, Gilets Jaunes, Blokkeerfriezen, het is één grote familie.

Gedoe-tjes

Intussen verbijsterde ik me ook over de grap van Dijkhof om op een partijfeestje een paar honderd ballonnen los te laten en daarvoor serieus te worden aangeklaagd door de Partij voor de Dieren wegens het verspreiden van zwerfafval. Over burgemeester Halsema die zei geen haast te maken met handhaving van het boerkaverbod, terwijl wetten daar toch voor zijn. Over een vakbondsdelegatie die het gebouw bestormt van de werkgevers, omdat ze het niet eens is over hun cao-voorstel. Over het van overheidswege dreigende verbod op alcohol, roken en op vliegen. Over de praatprogramma’s die het heerlijk vinden, al die gedoe-tjes, want never a dull moment.

Het geeft geen pas laatdunkend te doen over deze zogenaamde vaderlandse gedoe-tjes. Want zodra de Blokkeerfriezen steun krijgen uit extremistische hoek, en nog niet eens van hooligans, maar zeg: uit de buitencategorie schorriemorrie, dan wordt het nog een zeer hete winter. Ook voor de politiek, die thans oorverdovend stil blijft. Waar blijft hun alternatief, hun perspectief? Alleen Dijkhoff roert zich nu en dan, maar die komt uit Breda. De vraag is niet of maar wanneer hij zal inbinden, nu vanuit zijn eigen partij kritische geluiden klinken over zijn al te populaire inborst. Waar is Rutte? Vermoedelijk al met zijn hoofd in Brussel. En Buma, voorman van het CDA, partij bij uitstek van het platteland? Buma brandt er vooralsnog zijn vingers niet aan, zoals begin deze eeuw Jan-Peter Balkenende zich ook uiterst subtiel en prudent opstelde in de Fortuyn-revolte. Wie zich op deze wijze afzijdig houdt, maakt vuile handen noch vijanden. Om er uiteindelijk met de bonus (premier van het land) vandoor te gaan.

Het kabinet-Sybrand van Haersma Buma…? Het zou zomaar kunnen. Maar te vrezen valt dat dat een kabinet wordt van CDA aangevuld met PVV, FvD, Denk en 50Plus, partijen die bestaan bij de gratie van gedoe.