Spring naar de content
bron: ANP

Radicale provincialen dreigen Youp van ’t Hek met de schandpaal

Youp van ’t Hek moet stoppen met het beledigen van mensen die in de provincie wonen. Doet hij dit niet, dan wacht de cabaretier een boycot of pek en veren en de schandpaal. Dat heeft de Bond van Radicale Provincialen (BRP), een ‘vereniging van boze boeren en buitenlui’, woensdag bekendgemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

De BPR, die in 2001 furore maakte met het uitrijden van mest over het gazon van toenmalig Landbouwminister Brinkhorst en in de jaren zestig de wereldpers haalde met het opblazen van de boterberg, is woest over Van ’t Heks column van afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad De cabaretier beledigt daarin onder anderen Ajax-bestuurder Marc Overmars en Sharon Dijksma, wethouder in Amsterdam. Volgens Van ’t Hek hielden de zwakke prestaties van Ajax van de afgelopen jaren mede verband met het uitblijven van nieuwe aankopen. Hij schrijft dit toe aan de zuinigheid van technisch directeur Overmars. Schamperend: “Die komt van de Veluwe en moest nog even grootscheeps leren denken.”

‘Boerentrien’

Dijksma krijgt van de columnist onder uit de zak omdat ze het varen met boten in de grachten ’s nachts wil gaan verbieden. Volgens hem heeft deze ‘provincietrut’ uit Twente niet door dat ‘een echte stad ’s nachts door gaat’ en moet burgemeester Halsema zich niet laten adviseren door deze ‘boerentrien’. Om dat te benadrukken roept hij alle Amsterdammers met een bootje op in de nacht van 31 maart op 1 april naar de ambtswoning van de burgemeester ‘te tuffen om daar een uurtje keihard te toeteren en te zingen’.

“Pure discriminatie,” foetert John Olde Hunkerink, voorzitter van de BPR. “Waar heeft zo’n Sharon Dijksma dat aan verdiend? Ik ken haar, ’t is een onmeunig leuk mens!”

“Die Joep – ik noem hem Joep, want zo heet ie, die iekrek is alleen maar dikdoenerij – moet ons steeds hebben. Eerst die arme  worstverkoopsters uit Ommen, vorig jaar de varkenshouders –  ‘dierenhitlers’ volgens ‘meneer’ – : het houdt een keer op.”

Voor Olde Hunkerink, een in het Overijsselse Rectum woonachtige textielleurder, was de column van zaterdag de bekende druppel. “Die Joep – ik noem hem Joep, want zo heet ie echt, die iekrek is alleen maar dikdoenerij – moet ons steeds hebben. Eerst die arme worstverkoopsters van de Hema uit Ommen , vorig jaar de varkenshouders – ‘dierenhitlers’ volgens ‘meneer’, en dan dat gezeur over Zwarte Piet en het neerkijken op het vogelschieten: het houdt een keer op.”

Praatjesmaker

De BPR eist excuses van Van ’t Hek en roept alle ‘provincialen’ op de komende optredens van de cabaretier te boycotten – Van ’t Hek toert momenteel met zijn show Met de kennis van nu door het land. Olde Hunkerink: “We zullen hem krijgen, die praatjesmaker uit de grote stad!”

Voor 1 februari volgend jaar moet Van ’t Hek over de brug komen. Die datum is volgens Olde Hunkerink niet zomaar gekozen. “Op 1 en 2 februari staat ‘meneer’ hier bij ons in Almelo in de schouwburg. Als hij dan nog geen excuses heeft aangeboden, plukken we hem zo van het podium en rijden we hem op de platte wagen met pek en veren naar de Oude Veemarkt; kan hij daar aan de schandpaal een nachtje zijn zonden overdenken – ook in Almelo giet’t leven deur in de nachte, haha.”

“Als Van ’t Hek voor 1 februari nog geen excuses heeft aangeboden plukken we hem zo van het podium en rijden we hem hier op de platte wagen naar de Oude Veemarkt.”

BPR heeft voor de actie een speciale Facebookpagina opgetuigd. Die heeft al 5500 volgers. Een bericht op Twitter – #provincialenallerstrekenverenigtu – is inmiddels 540 keer gedeeld.

Van ’t Hek zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens zijn management bivakkeert de cabaretier momenteel in Middelburg, waar de verbinding ‘te wensen overlaat’.