Spring naar de content
bron: Paul Tolenaar

Wat er gebeurt als de dokter zelf ziek wordt

Een kankerspecialist die zelf longkanker krijgt, een psychiater die zelf kampt met psychische klachten, en een arts die zelf ongeneeslijk ziek wordt. Schrijvende artsen Warner Prevoo, Bram Bakker en Ivan Wolffers weten er alles van. Wat gebeurt er als de dokter ineens moet plaatsnemen aan de andere kant van het bureau?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nathalie Huigsloot

Wanneer merkte je dat er iets mis was?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Walter Prevoo: “Ik ben in januari 2016 gediagnosticeerd met longkanker en ik had daarvoor al een maand of vier een kuchje. Ik dacht als dokter dat ik wel wist waar dat door kwam, dus ik ben eerst een beetje zelf gaan dokteren. Dat hielp niet. Daarna ben ik naar de huisarts gegaan die mij niet kende, omdat ik in vijftien jaar tijd nooit ziek was geweest. Vervolgens kwam ik bij een KNO-arts terecht omdat ik dacht dat ik een kaakholteontsteking had waarbij steeds wat snot tot een hoestprikkel leidde. Maar dat was het niet. Uiteindelijk kreeg ik een longontsteking die maar niet overging en dacht ik: ik laat me maar eens scannen. En toen had ik dus al meteen uitzaaiingen in mijn lymfeklieren en in mijn andere long. Dan zit je direct in stadium 4 en kom je heel snel in een soort palliatief traject terecht. In stadium 4 genees je niet meer. Uiteindelijk hebben ze een biopt genomen waaruit bleek dat ik een specifiek soort kanker had die te behandelen was met pillen, waarop ik heel goed reageerde.”

Daardoor kreeg je meer tijd dan je in eerste instantie dacht.

“Ja, mijn behandelend arts zei toen: ‘We gaan je nog wel even hier houden.’ Terwijl ik zelf dacht: ik ben binnen een jaar dood.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.