Spring naar de content
bron: ANP

Theo Hiddema: ‘Ik richt mijn moties graag literair in’

Na de onverwachte politieke entree van Theo Hiddema (Holwerd, 1944) was diens reeds in 2014 verschenen biografie niet meer compleet. Het noopte onderzoeksjournalist Stan de Jong tot het schrijven van een vervolg. HP/De Tijd sprak het Tweede Kamerlid in zijn huis te Amsterdam, waar hij afgelopen mei nog een vermeend kogelgaatje in de voorruit aantrof.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Robbert van Rijswijk

Vermeend, wel te verstaan. Het verbaast Hiddema dat hij volgens media in zijn nieuwe biografie beweert dat zijn huis beschoten is. “Het is slechts mijn visie. De andere voorstellen van de recherche vond ik onwaarschijnlijker. Ik was op het ouderlijk boerenerf al vroeg belast met veiligheid en bewaking, dus heb ik altijd luchtbuksen gehad – een Weihrauch en een Diana. Ik weet daardoor precies welk spoor een luchtbukskogeltje nalaat en ik herkende zo’n patroon in de gesneuvelde ruit. Het zou bovendien verklaren waarom het corpus delicti niet gevonden is, want een luchtbukskogeltje is slechts 4,5 millimeter.”

U zit nog geen twee jaar in de politiek. Is een politieke biografie dan niet wat vroeg?
“Nee, hoewel het boek van engagement vervuld is, is het niet geschreven als leerboek voor een vakbekwaam politicus. Dit boek beschrijft hoe iemand die helemaal geen politieke aspiraties had, in drie maanden tijd in de Tweede Kamer kan belanden. Vanuit de persoon Hiddema is dat nogal een metamorfose. Mensen kunnen deze biografie daarom zien als een aanvulling op de eerste.”

Hebt u veel werk gehad aan deze biografie?
“Ik geloof dat Stan de Jong wel vijftien keer is langsgekomen. Die sessies duurden van twee uur ’s middags tot een uur of zes, zeven. Daarin sloeg hij me dan om de oren met kennis die beter was dan de mijne – want Stan gaat heel grondig te werk – waarna ik alles weer in herinnering moest roepen en van commentaar moest voorzien.”

Waarom schrijft u eigenlijk niet uw eigen biografie?
“Ik heb geen zin om me langdurig in mezelf te verdiepen. Bovendien heb ik iets te weinig geldingsdrang om mezelf naar de onsterfelijkheid toe te schrijven.”

U schrijft wel graag?
“Dat vind ik het leukst. Ik richt mijn moties graag literair en een beetje humoristisch in, zodat mensen denken: ‘Hé, dat lees ik nog een keer.’ Dan geef ik zo’n motie bijvoorbeeld de titel: Minister, doe eens wat.
“Ook schrijf ik weleens aforismen, net zoals mijn geleerde broer. Maar niet dusdanig dat een uitgever zou vinden dat ik daarmee verder moet.”

Wat is de ergste tegenslag die u te verduren hebt gekregen tijdens de totstandkoming van deze biografie?
“In verkiezingstijd ben ik van een trapje gekukeld in Venlo. Het heeft mijn loopvermogen nogal aangetast. Als je niet kwiek en zelfverzekerd van tred bent, beklemt dat ook je hersens. Dat is een frustratie van jewelste. Ik word er komende vrijdag aan geopereerd. Tijdens het kerstreces van maar liefst drie weken kan ik werken aan mijn wedergeboorte.

“Hierover gesproken, ik heb hartstikke veel last van mijn poot. Wil jij mij zo een dienst bewijzen en bij dat Afghaanse winkeltje op de hoek twee pakjes Vogue en de NRC voor me halen?”

Doet Theo Hiddema aan mythevorming?
“Nee, daarvoor moet je kunstjes uithalen. Dat interesseert me totaal niet. Het leven is neerwaarts gericht. Zes houten plankjes, that’s it. Men creëert bovendien al heel snel een eigen beeld van politici. Laat dit boek daarom eerst maar eens bepaalde mythes afbreken, mochten die er zijn. Dit boek laat zich lezen als een handboek voor de mensen die snel de racisme- en discriminatiekaart tegen mij trekken. ”

Hoeveel verdient u nu eigenlijk aan zo’n boek?
“Niets. Alles gaat naar Stan de Jong.”

Welke schrijvers schaart u onder uw vrienden?
“Ach, dat vind ik zo’n name dropping. Een heleboel.”

Wie is uw favoriete Nederlandstalige schrijver?
“Komrij. Ik kan erg lachen om zijn schitterende formulering en venijn. Ook het naturalisme van J. van Oudshoorn vind ik goed, heel beeldend. Hij was een briljant psycholoog en schreef vanuit het gevoel dat van de menselijke soort niets goeds komt.”

Tot slot: op het huis van welke schrijver zou u wel een precisiebombardement willen laten uitvoeren?
“Ik heb helemaal niet zo’n haatdragend vermogen. Het is een kwestie van negeren, in plaats van verzuren. Maar ik wil best iemand noemen. Een schrijver? Het moet er eentje zijn met zendingsdrift en bekeringsijver. Een fatsoensrakker, een kwezel.”
Laat een lange stilte vallen. “Huub Oosterhuis!”

Hiddema

 

Mr. Hiddema in de politiek van Uitgeverij Prometheus is verkrijgbaar voor € 19,95.