Spring naar de content

De ene bal van Adolf Hitler

Kent u het lied: Hitler Has Only Got One Ball?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Oorspronkelijk was het een Brits soldatenlied, maar in de loop van de Tweede Wereldoorlog hebben soldaten uit verschillende landen hun eigen coupletten gezongen. Er bestaan ook versies die Goebbels tot lijdend voorwerp maken, maar wij houden het even bij Hitler. Het eerste couplet introduceert Hitler die in bad gaat en Winston Churchill die door een sleutelgat kijkt:

Land of soap and water,
Hitler’s having a bath.
Churchill’s looking through the keyhole,
Having a jolly good laugh

En waarom moest Churchill zo lachen?

Hitler has only got one ball
Göring has two but very small
Himmler is rather sim’lar
But poor old Goebbels has no balls at all

Volgens verschillende bronnen zongen de soldaten, die zich buiten het Verenigd Koninkrijk bevonden deze versie:

Hitler has only got one ball
The other is in the Albert Hall
His mother, the dirty bugger
Cut it off when he was small

Uiteraard hebben de Britten na de oorlog van Hitlers ene bal ook comedy van gemaakt, zoals hier te zien is in The Armstrong and Miller Show.

Lang is die ene bal van Hitler niet meer geweest dan een gerucht, zij het een hardnekkig terugkerend gerucht. Hitler zou bij de slag aan de Somme van 1915 door een granaatinslag een testikel zijn kwijtgeraakt. In het eerste deel van zijn monumentale Hitlerbiografie schrijft de Duitse historicus Volker Ullrich evenwel dat hij geen aanwijzingen heeft voor het ontbreken van een testikel en daarom zijn definitieve oordeel opschort.

Maar in 2015, twee jaar na verschijning van Ullrichs eerste deel, berichtte de Duitse historicus Peter Fleischmann – what’s in a name – dat hij in staatsarchieven een medisch rapport uit 1923/24 heeft gevonden, waarin wordt gemeld dat Hitler last had van ‘cryptorchisme ter rechterzijde’. Met andere woorden: Hitler had weliswaar twee ballen, maar zijn rechter teelbal was niet ingedaald, zoals dat heet. Eén bal van Hitler hield zich dus onzichtbaar en moet ergens boven het scrotum en bij de nieren door zijn lichaam hebben gezworven. Gevaarlijk hoeft dat niet te zijn, zo begreep ik, maar kinderen die ermee worden geboren, wordt meestal wel aangeraden een en ander recht te zetten. Dat is bij Hitler kennelijk niet gebeurd.

Deze maand is deel 2 van Ullrichs Hitlerbiografie uitgekomen, Die Jahre des Untergangs – 893 pagina’s over de periode van 1939 tot 1945. Wat Hitlers ene bal betreft komt Ullrich in zijn inleiding op pagina 16 al meteen tot des poedels kern. Hij bevestigt de bevindingen van Fleischmann en schrijft dat Hitler is onderzocht door de staatsarts dr. Josef Brinsteiner, een paar uur nadat de agitator de gevangenis betrad om de straf uit te zetten voor zijn Bierkellerputsch.

Goed, Hitler heeft slechts één bal. Maar wat betekent dat? Als bij voorbeeld Alexander Pechtold maar één bal zou bezitten, dan zouden wij zeggen: “Dat is privé”.

Is die missende bal een groot ding? Of maar een klein detail?

Hitler is een kolossaal onderwerp voor speculaties en bovendien is hij dood. En hoe. Die ene bal zou Hitlers preutsheid kunnen verklaren. Foto’s van Hitler in zwembroek of in andersoortige badkleding, bestaan niet – voor zover ik weet. Hitler droeg in het openbaar uniformen of burgerlijke pakken. Ondenkbaar dat hij een trainingspak zou gaan joggen, al heeft hij zich wel eens in Lederhosen laten fotograferen. De vrouwen uit Hitlers leven werden zorgvuldig uit de publiciteit gehouden. Het seksuele verkeer tussen Hitler en Eva Braun was omgeven door geheimzinnigheid. Zij heeft het gezien, al weten zelfs dat niet zeker. Mogelijk heeft het Hitlers vruchtbaarheid dwars gezeten, want voor een teelbal is het in het lichaam te warm, die moet erbuiten hangen. Toch zal der Führer daar misschien niet te rouwig om zijn geweest. Hij was getrouwd met Deutschland en niet met Eva Braun. (Trouwen met haar deed hij pas een paar uur voordat hij benzine over hun beider lijken liet gieten).

Kan die verstopte ene bal Hitlers wreedheid mede-verklaren? Dat lijkt me al te stug. Of Hitlers vegetarisme? Ook ver gezocht. Of Hitlers antisemitisme? Was hij bang dat hij hiervoor ooit besneden moest worden? Ook niet waarschijnlijk. Verklaart het Hitlers gekte? Inderdaad, je hebt met cryptorchisme een verhoogde kans op kanker, maar zo gek? Ik laat het erbij. Waarom had Hitler een snor? En waarom juist een Hitler-snor? Alle suggesties ten spijt, vermoed ik dat zelfs Hitler het precieze waarom niet kende. Het is grappig dat het bijna honderd jaar heeft geduurd voordat het gerucht zijn waarheid kon bewijzen. Al die jaren heeft het gerucht ondergronds rondgedoold, om af en toe zijn kopje boven de grond te steken. Nu is de worm eindelijk thuisgekomen.

Overigens is er, volgens De Telegraaf, ook een Nederlandse versie van het éénballenlied en die luidt:

“Hitler heeft maar één bal                                                                                      

 Göring heeft twee kleintjes                                                                                  

Himmler heeft ook zoiets                                                                                   

Maar arme ouwe Goebbels heeft helemaal geen ballen.

Dat is niks, dat moet beter kunnen. Een mooie opdracht voor de feestdagen.

Onderwerpen