Spring naar de content
bron: ANP

Ook mannen moeten de barricaden op voor anticonceptie!

Er bestaat op dit moment in de wereld een wondermiddel, waardoor vrouwen zoveel seks kunnen hebben met mannen als ze willen, zonder er ooit zwanger van te worden. De pil. Het is bizar om je voor te stellen dat het nog maar één generatie geleden is dat we hier helemaal geen toegang toe hadden. En helemaal bizar om je dan voor te stellen hoe weinig aspecten van onze huidige levens mogelijk zouden zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Zonder anticonceptie hadden we de eerste schlemiel moeten trouwen die langskwam, want eerst even samenwonen zat er vaak niet echt in.  En over het algemeen kon je dan ook alleen maar seks hebben met die ene schlemiel, zonder te weten wat je verder allemaal miste. Dan hadden we er ook niet bijzonder veel over te zeggen wanneer dat in een krijsende baby resulteerde. Of mogelijkheden om na te denken of je überhaupt dat krijsende kind wel wilde, of dat je misschien wilde werken of studeren. Als ik ’we’ zeg, bedoel ik dan natuurlijk vrouwen. Want mannen hebben altijd al genoten van het recht om rond te neuken zonder enige consequenties, als het op hun carrière en reputatie en mogelijke zwangerschappen aankomt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is een immense technologische vooruitgang dat vrouwen dat recht nu ook hebben. Een vooruitgang die een gigantisch effect heeft gehad op de levens van miljarden. Een vooruitgang die we eigenlijk als samenleving nog steeds aan het verwerken zijn, op zoek naar nieuwe manieren van werken, leven en liefhebben. Of, als je aartsconservatieve engnekken moet geloven, de ondergang van de westerse maatschappij. Het is me wat, al die vrouwen die vanwege die vermaledijde pil niet meer barefoot and pregnant in de keuken staan. Terwijl ik toch zou denken dat vrouwen die zoveel seks kunnen hebben als ze willen zonder enige consequenties, voor iedereen een win-win is.

Naast conservatieve hysterie en wat mannelijke onzekerheid, heeft de pil ook andere bijwerkingen. U zult blij zijn, beste mannen, dat vrouwen alle gewichtsschommelingen, depressies, acne, en veranderingen in libido voor lief nemen, zodat we jullie het leven wat makkelijker kunnen maken. Want diezelfde bijwerkingen werden voor mannen zo zwaar geacht dat het ontwikkelen van een mannelijke variant van de pil werd gestaakt.

Als mannen geen kinderen willen, is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om zich te laten steriliseren. Iets wat in 95% van de gevallen vrij gemakkelijk weer omkeerbaar is. Wie dat een tikkie te  ingrijpend vindt, zou ik graag willen laten overwegen dat een hormoonspiraaltje een T-vormig stuk plastic is dat zonder verdoving de baarmoeder in wordt geduwd. We hebben als vrouwen ook wat over voor die win-win.

Daarnaast zouden mannen ook prima een condoom om kunnen doen. Condooms zijn goedkoop, veilig, en overal verkrijgbaar. Je hoeft er niet voor naar de dokter, ze werken on-demand. Alles opgelost zou je zeggen. Maar op de een of andere manier, willen mannen ze vaak niet omdoen. Sterker nog, sommigen doen ze stiekem af tijdens de seks zonder dat hun partner het doorheeft. Waarom? Omdat ze dan tijdens de seks een paar minuten nét wat meer voelen, en die paar minuten belangrijker voor ze zijn dan het leven, de gezondheid, de carrière en de reputatie van de vrouw waar ze seks mee hebben. Het begint erop te lijken dat die win-win mentaliteit niet helemaal wederzijds is.

Met alle bijwerkingen, pijn en gezeik die er bij anticonceptie komen kijken, zou je toch verwachten dat we op z’n mínst het zo makkelijk mogelijk kunnen maken voor vrouwen om toegang te krijgen tot anticonceptie. Help ons iedereen te helpen, als we er toch de hele tijd eindverantwoordelijk voor worden gemaakt. Maar nee.

Afgelopen maanden leken af en toe op iets uit een dystopische Margaret Atwood-roman. Er ontstond een levendige online handel omdat de pil wekenlang nergens meer leverbaar was. Ik zag pillenstrips tegen woekerprijzen op de zwarte markt. Daarnaast is de overtijdsbehandeling, een pil waarmee je tot ongeveer de 6e week dat je overtijd bent een intacte zwangerschap kunt voorkomen, nog steeds niet vrij toegankelijk bij de huisarts, ondanks herhaalde wetsvoorstellen en rechtszaken.

Wat ik me afvraag: waarom staan er nergens mannen op de barricade? Zij aan zij met feministen, om te vechten voor het opheffen van al die ingewikkelde obstakels en vervelende bijwerkingen. Als ik een man was, zou ik denken dat er wat te winnen valt als vrouwen het recht krijgen om rond te neuken zonder enige consequenties. Win-win.