Spring naar de content
bron: Fotograaf: Marjory Haringa. Chef Iwan Driessen

Hiermee bestrijdt u uw kater op nieuwjaarsdag

 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lynn van der Zaag

Uw lichaam voelt aan als een uitgedroogd stuk grond, elk wangblosje ontbreekt. Uit uw mond komt de geur die u uw ergste vijand niet toewenst, uw knieën zijn slap. Licht doet pijn aan uw ogen, uw hersenen bonken wild tegen uw hersenpan. Kortom, wat heeft u nodig, op 1 januari? Drie middelen tegen de kater.  

Mocht u op 1 januari zijn bijgekomen van deze eerste golven aan ellende; drie befaamde chefs hebben hun favoriete recept tegen de nieuwjaarskater gedeeld met HP/De Tijd.

Jim de Jong is chef van restaurant ‘De Jong’ uit Rotterdam.

Onlangs is hij uitgeroepen als Jonge Topchef door GaultMillau. De Jong: “Ik eet hele watermeloenen als ik een kater heb.”

Salade van feta watermeloen en munt.
Men neemt voor 4 personen:

2 blokje feta in blokjes
1 watermeloen in blokjes
6 el. Griekse olijfolie, beetje pittige
1 bosje munt
veel zwarte peper
limoensap en zeste van 2 limoenen
snufje zout
Shotje Fernet Branca-likeur

Meng alle ingrediënten, behalve de Fernet Branca:  serveer die direct aan de chef.
Serveer in een kom of schaal.

Iwan Driessen, chef van Rijsel uit Amsterdam: “Pork bao is voor mij echt het favoriete kater eten”.

Pork bao voor 4 personen, neem:

10 bao broodjes, grote maat (kunnen gekocht worden bij de meeste chinese toko’s, ze kunnen opengeklapt worden).
2 stukken buikspek zonder zwoerd, van 4 bij 15 cm (hoe beter de
slager, hoe beter het vlees)
gebakken uitjes
3 bosuitjes, heel dun gesneden: 10 min op water zetten en goed uit
laten lekken
1 duim gember
1 spaanse peper
madame jeannette piccalilly
hoisin saus
gehakte pinda’s

Snijd de bovenkant van het spek kruislings (1/2 cm diep) in zout het spek en en leg in een zo klein mogelijke ovenschaal.
Snijd een duim gember en een spaanse peper in plakjes en leg eronder, dek het af met aluminiumfolie en zet in een voorverwarmde oven van 200 graden, haal de folie eraf na 30/40 minuten en laat nog even bruinen (10
min, blijf wel kijken!).

Laat het vlees 15 min rusten, en snijd het in dunne plakjes (haal het vlees nog even door de braadjus). Stoom de broodjes 10 minuten en smeer wat hoisin saus en madame jeannette piccalilly erop. Leg het spek en daarop de bosui, gebakken uitjes en pinda’s.

Tim Golsteijn, chef bij Bougainville in Amsterdam heeft onlangs samen met sommelier Lendl Mijnhijmer een Michelinster gekregen. “Deze thee is bloeddrukverlagend, goed voor de huid, en goed voor de spijsvertering. Het bevat de goede eigenschappen van de Hibiscus bloem, die door de vele antioxidanten de lever helpt om alcohol sneller het lichaam uit te krijgen.”

Voor flink wat van deze thee:

4,5 liter water
2 gram Szechuan peper
2 gram passion berry (passiebes) en 2 gram bai du cannelier (kaneelbes, beide verkrijgbaar op markten of internet)
65 gram gedroogde Hibiscus bloem
eventueel om zoeter te maken:
-200 gram bruine basterd suiker

Kook het water met de specerijen op,  laat dit 24 uur trekken.
Zeef het geheel, serveer ijskoud.

Onderwerpen