Spring naar de content

Oudejaarsinferno zorgt voor hoofdpijn bij burgemeester Krikke

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag overweegt een verbod van de vreugdevuren die vannacht een deel van Scheveningen gemakkelijk in de as hadden kunnen leggen. Maar is dat wel een goed idee?  De torenhoge brandende pallets voorkwamen de afgelopen jaren juist grote schade in de wijken, omdat er een einde kwam aan de vele spontane autobranden en andere uitingen van ‘vreugde’ van de lokale bevolking die kennelijk wel van een dolletje houdt en het daarbij niet zo nauw neemt met de veiligheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Wie vannacht de ontwikkelingen in Scheveningen en Duindorp op de voet wilde volgen, had niet zo heel veel aan de speciaal voor de regio Den Haag opgerichte nieuwsorganisatie Omroep West. Nieuws valt nu eenmaal niet te plannen, en voor sommigen is dat een moeilijk te begrijpen principe.

Een gemiste kans voor de regionale publieke televisie. Informatiever was bijvoorbeeld het twitteraccount van columniste Marianne Zwagerman, die toevallig ter plaatse was en haar volgers adequaat informeerde over de brandende tornado’s. En Zwagerman was niet de enige.

Twitter bleek de beste manier om live het vliegvuur te volgen dat zich als een sneeuwstorm langs de plaatselijke kuststrook bewoog en al snel ook landinwaarts zijn spierballen toonde. Een gevolg van de harde wind die het jaarlijks vreugdevuur met angstaanjagende kracht richting bewoonde wereld blies. Al snel werden brandweerwagens van omliggende gemeentes ingezet en was er sprake van een bijna onbeheersbare vonkenregen.

Brandende houtbolletjes

De Oude Kerk in de Keizerstraat moest worden natgehouden om te voorkomen dat deze ten prooi zou vallen aan de als duizenden sneeuwvlokken ronddwarrelende brandende houtbolletjes afkomstig van de 45 meter hoge toren van pallets die op het strand was gebouwd om zo de competitie met Duindorp te winnen.

Dat laatste is gelukt. De kerk bleef gelukkig ook behouden, maar enkele woonhuizen vielen aan de brand ten prooi. De schade aan de omgeving is groot.

Na de vuurstorm die 2019 inluidde, wordt de geliefde traditie nu ter discussie gesteld. “Er komt natuurlijk een onderzoek,” zo liet de Haagse burgemeester Pauline Krikke meteen na kritische vragen van de media met gespeelde bestuurlijke distantie weten. Alsof de bouw van de immense vreugdevuren op het strand een noviteit is.

Want de enorme stapels brandende pallets dienen een doel: ze houden de Scheveningers, die traditioneel wel houden van een beetje rotzooi trappen tijdens de viering van Oud en Nieuw in het gareel. Waar vroeger op iedere straathoek alles wat maar kon branden in de fik werd gestoken met alle risico’s van dien voor de veiligheid van de bewoners, verliep oudjaarsnacht dankzij de immense vreugdevuren op het strand (en de daarmee gepaard gaande competitie tussen Scheveningen en Duindorp) de laatste jaren tamelijk rustig.Vooral als gevolg van de door de plaatselijke overheid bewust gedoogde vuurstapels.

Bestuurlijk dilemma

De traditie afschaffen, zoals velen nu met kracht bepleiten als reactie op het oudejaarsinferno, is natuurlijk een voordehandliggende benadering die herhaling moet voorkomen. Maar simpele oplossingen zijn niet altijd de beste. Afschaffen van de palletvuren op het strand zou weleens opnieuw tot vele spontane uitbarstingen in de wijken zelf kunnen leiden. Da’s namelijk ook een traditie. En hoe dat afloopt weten we uit het verleden.

Kortom er is sprake van een bestuurlijk dilemma: Het domweg verbieden van de vreugdevuren zou gemakkelijk kunnen leiden tot nieuwe uitdagingen, want ook bij het spontaan in de brand steken van auto’s en kerstbomen in de buurten kunnen doden vallen. Een simpele way out voor burgemeester Krikke en de gemeente Den Haag is er dan ook niet. Bestuurlijke hoofdpijn lijkt onvermijdelijk.