Spring naar de content
bron: Corbino

‘Wat is er mooier dan een boek met plaatjes?’

Nog maar drie jaar kennen kunstenaar Marlene Dumas (65) en schrijver Hafid Bouazza (48) elkaar, maar het is een match made in heaven. Dumas maakte de tekeningen bij Bouazza’s vertaling van Shakespeares Venus & Adonis. ‘Wat is er mooier dan een boek met plaatjes?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gastauteur

Op een midzomernacht sommeert een chef-kok me om samen met zijn obers op de bovenste verdieping alle stoelen en tafels aan de kant te schuiven. Na een artistieke opening van de Poëziezomer Watou willen de kunstenaars dansen. Luc Tuymans is bijzonder kwiek. Marlene Dumas houdt er korte tijd later mee op. Hafid Bouazza is in felle discussie met huidige Frans Hals-directeur Ann Demeester. Achttien jaar later verzucht Marlene in het Amsterdamse Café de Zwart dat ze het zo jammer vond dat ze toen niet langer kon blijven. Ze houdt van dansen. Een opgetogen lach en ze gooit haar indrukwekkende haarbos achterover.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Marlene Dumas en Hafid Bouazza hebben nu samengewerkt, aan een geïllustreerde vertaling van Shakespeares verhalende gedicht Venus & Adonis. Dit was de eerste keer dat Dumas illustraties maakte voor een tekst; de tekeningen werden, met ander nieuw werk, tentoongesteld in de galerie van David Zwirner in New York, onder de titel Myths & Mortals, en ze hangen nu in het Munchmuseum in Oslo. Het boek is aan een tweede druk toe, uitgebreid, geheel tweetalig en herzien.

Dumas: “Zonder Venus & Adonis geen Myths & Mortals.”

Het gesprek vindt plaats tijdens het diner.

Twee begeesterde individuen praten me onder tafel. Nog maar drie jaar kennen Dumas en Bouazza elkaar.

Bouazza: “Mijn eerste kennismaking met haar werk was tijdens het jaarlijkse Poëziefestival in Watou.”

Over haar werk publiceerde hij destijds, op 12 juli 2001 in De Standaard: “Marlene Dumas staat op de hoogten van haar werk, dat op een bijna vanzelfsprekende manier in de locatie is geïntegreerd, een mooi kleurengesprek, een etherisch lijnenspel, een lyrisch onderzoek van de geesten die in haar huis ronddwalen.”

Lees het volledige stuk via Blendle

Onderwerpen