Spring naar de content
bron: Gijs Kast

De 20 beste columnisten van Nederland

Schrijvers, dichters, politici, cabaretiers, actrices: het is dringen in de kolommen van kranten en tijdschriften. Maar welke pennevruchten zijn nu echt de moeite van het lezen waard? Berend Sommer en Kevin van Vliet selecteren de crème de la crème.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Met alleen columnisten maak je geen krant, maar zonder wil niemand hem lezen.Vreemd, want een columnist komt zelden met nieuws, maar meestal slechts met een analyse of een mening. Toch binden kranten almaar nieuwe columnisten aan zich, om een zo divers mogelijk palet aan stemmen uit te venten. De Volkskrant organiseert zelfs een jaarlijkse Columnistenmarathon, waarbij tientallen broodschrijvers een stukje moeten voorlezen aan trouwe lezers en lezeressen.

En wat te denken van het columnistencarrousel bij het AD? In 2016 haalde hoofdredacteur Hans Nijenhuis onder meer schrijvers Özcan Akyol, Nynke de Jong, Tommy Wieringa, actrice Halina Reijn, journalist Hanina Ajarai en Paul de Leeuw binnen. Reijn stopte na een jaar, Wieringa stapte over naar NRC Handelsblad, Ajarai vertrok nadat ze in haar column geschreven had ‘geen seconde’ te hebben getreurd om de MH17-slachtoffers. En Paul de Leeuw kreeg eind vorig jaar uit het niets een belletje van Nijenhuis. Het was mooi geweest. Zo makkelijk is het kennelijk niet, iedere week een stukje tikken. Maar de redding was nabij: Saskia Noort trad aan als vervanger. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap