Spring naar de content
bron: ANP

RTL-debat met Baudet. Buma, Dijkhoff en Jetten: maak uw borst maar nat

Waar het Kamerdebat juni vorig jaar precies over ging, ik weet het niet meer. Over de vrijheid van meningsuiting, als ik mij niet vergis. Maar het fragment is legendarisch en vooral hilarisch. Thierry Baudet mocht van acquit. De FvD-leider hield een gloedvol vertoog. Tot hij werd geïnterrumpeerd. Onder anderen door Dilan Yeşilgöz. Of Baudet echt vond dat de regering mag bepalen wat het journaal uitzendt, omdat het met belastinggeld wordt gefinancierd, wilde het VVD-Kamerlid weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Baudet: “Uhhh.”

Kamervoorzitter Arib wil het woord geven aan een ander Kamerlid: “Dan ga ik naar de heer Sneller.”

Baudet, verbaasd: “Mag ik er niet over nadenken?”

Arib: “De heer Sneller…”

Baudet, geïrriteerd: “Ik mag er toch wel een minuut over nadenken!?”

Verongelijkt

Baudet ten voeten uit. Onconventioneel. Verongelijkt. Hautain. Maar ook charismatisch. En eloquent. Een intellectueel – iets waar hij graag te pas en te onpas mee koketteert, weten we sinds zijn maidenspeech.

Die mix heeft Baudet en zijn partij tot op heden ver gebracht: vierde in de meest recente peiling met 17 zetels, ex aequo met GroenLinks. Genoeg voor RTL4 om de gedreven FvD-leider te laten aanschuiven bij het grote tv-verkiezingsdebat op 7 maart, ten koste van CU-voorman Gert-Jan Segers, maakte de zender gisteren bekend.

Baudets eerste grote tv-debat: een primeur. Maakt hij kans? Kenners aarzelen. Baudet is een uitstekend spreker, maar als debater schiet hij tekort, luidt de communis opinio. Toch kunnen de andere fractievoorzitters hun borst nat maken.

Maakt Baudet kans? Hij is een uitstekend spreker, maar als debater schiet hij te kort, vinden kenners

Daar zag het bij zijn debuut als debater in de Tweede Kamer tijdens Algemene Beschouwingen in 2017 november niet naar uit. Baudet probeerde het wel, met veel aplomb. Hij ging onder andere Klaas Dijkhoff verbaal te lijf. Hoe het toch kon dat al die voormalige VVD-parlementariërs van die mooi baantjes kregen na hun Kamerlidmaatschap. Een kwestie van ervaring, pareerde Dijkhoff. “Spelers van PSV komen ook niet zo van het hockeyveld afrennen.” Tot grote hilariteit van het merendeel van de Kamerleden.

Belachelijke vertoning

Hetzelfde gebeurde toen Baudet de premier vroeg of hij iets aan de islam in Nederland ging doen. Rutte: “Nee, en ook niet aan het boeddhisme.” En weg was de FvD-voorman. Bij typische FvD-stokpaardjes als de Europese Unie en het vluchtelingenbeleid: geen Baudet. De moties die hij indiende bleven hangen in het luchtledige. Zijn commentaar achteraf: “Een belachelijke vertoning.” Voor alle duidelijkheid: hij doelde daarmee op het niveau van het debat, niet op zijn eigen optreden.

Een jaar later, tijdens diezelfde Algemene Beschouwingen, deed Baudet er nog een schepje bovenop. Hij meed stelselmatig alle debatten. Pas aan het eind van dag twee nam hij het woord. Meedoen was volgens hem ‘beneden zijn waardigheid’. Dat kwam hem duur te staan. Er volgde een verbale steniging. Buma, Klaver, Pechtold, Dijkhoff: de hele Kamer buitelde over hem heen.

Wat was er met Baudet aan de hand? Durfde hij niet? Kon hij het niet? Een verleidelijke conclusie voor wie hem zo in de plenaire zaal zag staan schutteren. Niets is minder waar. Het past in zijn strategie: die van Baudet de martelaar: het onbegrepen genie dat graag mag dwepen met denkers als Alexis de Tocqueville en Oswald Spengler. De man met visie. Die het opneemt tegen het establishment: de Pechtolds, Buma’s, Dijkhoffs en Klavers van deze wereld. Die het systeem wil veranderen: dat van goedbetaalde, navelstarende politici die zich louter bekommeren om futiliteiten en hun leven na de politiek. Allemaal in naam van het volk, de buitenstaanders, die in het huidige systeem niet worden gehoord. Thierry Baudet als het beschaafde alternatief voor Geert Wilders.

Baudets geschutter in de Tweede Kamer past in een strategie. Die van de martelaar, het onbegrepen genie, dat het opneemt tegen het politieke establishment. In naam van het volk.

Colloquor (debatteren): Baudet kan het wel degelijk. Ook op tv. Een goed voorbeeld: de discussie met Bram Ojik, de buitenlandspecialist van GroenLinks, over het Marakkech-pact in Buitenhof eind vorig jaar.

Een tweegesprek op niveau. Beide heren beheersten het dossier – voor Baudet niet zo vreemd: FvD pleitte op dat moment al een maand lang in de Kamer voor een debat over dit verdrag, in haar ogen voor migranten een vrijbrief om massaal naar Europa te komen. Hun beider opvattingen stonden weliswaar lijnrecht tegenover elkaar, maar er was wederzijds respect. Ze lieten elkaar uitpraten. Baudet – handen op tafel – oogde ontspannen. Hij herhaalde zijn punt (“Dit is een open uitnodiging.” (-) (“Een Wir schaffen das op Europese Schaal.”). Dedain was ver te zoeken. Zelfs de sardonische grijns ontbrak.

Jinek

En wat te denken van Baudets ijzersterke optreden in de uitzending van Jinek afgelopen vrijdag.

Baudet met D66-fractievoorzitter Rob Jetten in gesprek over het klimaatakkoord. Jetten weet zich gesteund door AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. En Jinek doet ook geen enkele moeite haar mening te verhullen. Baudet lijkt ietwat gespannen. Maar hij blijft rechtovereind. Wat er ook van waar moge zijn: zijn mantra’s – duizend miljard euro uitgeven om de temperatuur met 0,00007 graad te verminderen is zinloos; klimaatveranderingen zijn van alle tijden – klinken minstens even overtuigend als dat van Jetten en de zijnen: als 97 procent van de klimaatwetenschappers zegt dat de mens medeschuldig is aan de opwarming van de aarde,  moet dit wel waar zijn.

Baudet is er klaar voor. Iets minder ponteneur, iets meer humor en FvD kan na 20 maart zomaar eens de grootste zijn

Het RTL4 tv-debat: Baudet is er klaar voor. Iets minder ponteneur, iets meer humor en FvD kan na 20 maart zomaar eens de grootste zijn.

Onderwerpen