Spring naar de content
bron: ANP

Wieringa kenschetst verhouding met moeder als ‘freefight’

Nu is Tommy Wieringa ook met een boek over zijn moeder gekomen, een excentrieke, grillige en dwingende vrouw. Hun verhouding werd gekenmerkt door voortdurende gevechten en irritaties; toch is het ook een liefdevol portret geworden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Zijn moeder dook al eerder op, al dan niet in verhulde vorm, in de romans van Tommy Wieringa. Zo was er in Caesarion sprake van een stroeve moeder-zoonverhouding, een Egyptische minnaar en een controverse over alternatieve geneeswijzen. En in zijn laatste, De heilige Rita, verdween de moeder al vrij snel uit het leven van de hoofdpersoon, waarna deze bij zijn vader op de boerderij intrekt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat dit allemaal autobiografische elementen zijn, komen we nu aan de weet dankzij Wieringa’s zopas verschenen bundel met herinneringen aan zijn moeder. Dit is mijn moeder is in zijn geheel gewijd aan deze Lia Wiersema (1942-2015), een even bijzondere als moeilijke vrouw, zo blijkt: “Ze was een van mijn meest favoriete personages; ik heb altijd graag over haar geschreven. Een avontuurlijker en onverschrokkener iemand ontmoette ik nog nooit. Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde. Ze bestemde haar eigen leven en koos ervoor deze dood te sterven. Of dat verstandig was, is de vraag. Maar hoe fel en vruchteloos we daar ook over streden en hoe diep de stiltes die daar soms op volgden, het refrein was altijd liefde, of ik nu wilde of niet.”

Lees het hele artikel via Blendle.