Spring naar de content

Peter van der Vorst (RTL4) heeft een héél groot probleem

Peter van de Vorst wordt per 1 maart de nieuwe televisiebaas van RTL. Waar begint de populaire presentator eigenlijk aan?  Heeft Van de Vorst wel een serieuze kans nu hij RTL4 overneemt, op het moment dat bijna alle grote sterren overstappen naar concurrent John de Mol? Ton F. van Dijk denkt van wel: Het feit dat uitgerekend toppers als Linda  en Wendy vertrekken, biedt juist alléén maar kansen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Het gaat niet heel goed met RTL Nederland. De zenders van het Luxemburgse mediaconcern konden tot enkele jaren geleden niet kapot. Vlaggenschip RTL4 was de afgelopen decennia marktleider als het gaat om het bereiken van de – bij grote adverteerders zo geliefde – ‘boodschappers’. Een reclameterm voor mensen die ergens tussen de 20 en 49 jaar oud zijn en dagelijks de boodschappen doen bij Albert Heijn of andere grootwinkelbedrijven.

Maar sinds het vertrek van de veelbesproken programmadirecteur Erland Galjaard zit de klad er goed in bij de Luxemburgse televisiezender op Nederlandse bodem. Of dat ook met zijn vertrek te maken heeft valt nog te bezien, vast staat dat Galjaard veel goeds heeft gedaan voor RTL.

Hij programmeerde RTL4 bijna als een publieke omroepszender, met volwassen nieuws (een must) en veel maatschappelijk relevant entertainment. Denk aan programma’s als Verslaafd!. Goed gemaakte interventietelevisie (overgewaaid uit de VS) waarbij mensen met een verslaving hulp wordt aangeboden om van hun afhankelijkheid af te komen. Weliswaar voor de kijkcijfers, maar daarom niet minder relevant.

Verslaafd! werd gemaakt door Peter van der Vorst. Een sympathieke en inlevende programmamaker met een goede antenne voor mensen. In 2016 verkocht hij zijn eigen mediabedrijf, Vorst Media, aan John de Mol. Normaal gesproken dient de verkopende partij (in dit geval dus Van der Vorst) dan nog een jaar of drie te blijven om zo het volle pond voor zijn bedrijf te toucheren. Dit gaat veelal om miljoenen euro’s.

Ga er dus maar vanuit dat Peter van de Vorst sinds zijn verplichtingen bij John de Mol afliepen, een man in bonus is. De zoveelste mediamiljonair van die ons land rijk is, want met creativiteit valt nog steeds veel geld te verdienen in de televisiewereld.

Ga er maar vanuit dat Peter van de Vorst sinds zijn verplichtingen bij John de Mol afliepen, een man in bonus is.

Dat is fijn voor Peter van de Vorst, die zich vervolgens wel de vraag moest stellen: “What’s next?” Hij had kunnen kiezen voor een voortzetting van zijn loopbaan als presentator, maar als oud-ondernemer was dat niet bepaald een lonkend perspectief, zo moet hij gedacht hebben.

En dus koos Peter van de Vorst voor een carrière in loondienst, maar dan wel als machtigste televisiebaas van het RTL Nederland. Een zendergroep in nood.

Niet alleen sloeg RTL (Erland Galjaard) de plank flink mis met Twan Huys, die bakken met geld kost aan misgelopen reclame-inkomsten, maar kort daarop zagen de ‘Hilversumse’ Luxemburgers tal van sterren vertrekken naar concurrent John de Mol, die bezig is SBS6 te positioneren als grote familiezender en zich daarmee direct in het vaarwater van RTL4 begeeft.

Peter van de Vorst staat dus voor een uitdaging. Of in gewoon Nederlands: hij heeft een héél groot probleem. Want hoe maak je van een neergaande televisiezender als RTL4 weer een publiekslieveling waar grof geld wordt verdiend?

Een televisiezender runnen, zoals Peter van de Vorst binnenkort gaat doen, is topsport. Of zoals de eminente Leo van der Goot (oud-directeur van RTL) het ooit treffend verwoordde;  “RTL4 is een monster, dat je iedere dag te eten moet geven, sla je een dag over, dan vreet ie jou op”.  Het is keiharde business.

“RTL4 is een monster, dat je iedere dag te eten moet geven, sla je een dag over, dan vreet ie jou op”

Het is nu aan Peter van de Vorst om als ‘oppasser’ van het monster zorg te dragen voor nieuwe successen. Gek genoeg zou hij daarbij weleens geholpen kunnen worden door de exodus van RTL-sterren. Het is namelijk moeilijk ‘veranderen’ als je relatief oudere sterren als Linda de Mol, Wendy van Dijk of Gordon in je stal hebt. Maar misschien is die verandering wel noodzakelijk om van RTL4 weer écht een succes te maken.

Juist het feit dat Peter van der Vorst in zijn nieuwe rol met een leeg vel papier kan beginnen, zou weleens de sleutel tot het succes kunnen zijn. Met een beetje hulp van John de Mol, zou de missie van Van der Vorst bij RTL dus zomaar kunnen lukken.

Want Van der Vorsts uit nood geboren radicale vernieuwing vormt de noodzakelijke basis voor toekomstig kijkcijfergeweld van het monster dat RTL4 heet. Go Peter, go.

Onderwerpen