Spring naar de content
bron: ANP

Youp van ‘t Hek: ‘Het leven was een spel, nu zijn de regels tuttiger’

Al veertig jaar staat hij op de planken, ruim dertig jaar schrijft hij columns voor NRC. Maar voorlopig gaat hij nog niet met pensioen, al viert hij 28 februari zijn 65ste verjaardag. Ter ere van dit jubileum trakteert hij fans op een nieuw boek: Youp als beroep

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lynn van der Zaag

Youp als beroep. Geen columnbundel deze keer, maar wat wel?

“Na veertig jaar optreden heb ik een doos van zolder ondersteboven gekieperd, die vol zat met oude verhaaltjes, anekdotes. Het boek is een selectie hieruit, vanaf mijn begintijd als cabaretier. Het bevat veelal korte stukjes over mensen die bij mij werken, over inspiratiebronnen, over optredens. Ik leg er momenteel de laatste hand aan, het komt uit op mijn verjaardag.”

U wordt 65 jaar, u staat al lang op de planken, schrijft al tientallen jaren wekelijks een column in NRC. Bent u niet bang om passé te worden?

“Ik zit nog boordevol inspiratie. Ik weet niet of je het weet, maar ik ben overal uitverkocht: ik treed op voor volle zalen. Ik heb een vast publiek, die vrolijk worden van mij, en ik van hen. Ik word ouder dan HP/De Tijd, veel ouder, kan ik wel zeggen.”

Bij Pauw bood u uw excuses aan voor uw column ‘Een knietje’ – over de beschuldiging van aanranding van Christine Ford aan het adres van Brett Kavanaugh, kandidaat voor het Amerikaanse hooggerechtshof. U schreef: ‘in veel #MeToo-gevallen gaat het toch ook gewoon om de gezonde combinatie van jeugd en drank en hormonen en onervarenheid en horkerigheid’. Heeft uw baldadigheid een hoogtepunt bereikt in de columns?

“Ik heb maar een beetje excuses gemaakt hè, over dit bepaalde onderwerp. Ik blijf alle woorden gebruiken die ik wil, zoals pisnicht. Ik ben geen schijtluis. Er is een nieuwe teneur, dat we moeten letten op onze woorden. De column was iets te baldadig geschreven, maar ik blijf zeggen wat ik wil zeggen, ik heb schijt aan die moderne trend: dat ik niets vrouwonvriendelijks zou mogen zeggen, en niets over roetveegpieten. We moeten gewoon met elkaar blijven praten in Nederland, en niet zo ingewikkeld doen.”

Bent u kwetsender geworden, of is uw publiek sneller gekwetst?

“Ik weet het niet, maar ik heb er geen last van. Wat betreft de #MeToo-affaires: vroeger, in de kroeg, liepen er altijd bloedgeile dames binnen, die wilden versieren, dat vonden wij, mannen, leuk. Er zijn onbedaarlijk veel vrouwen die uitdagen. En nu zijn mannen opeens de boosdoeners. Er is een raar spel ontstaan, ik zit er met verbazing naar te kijken. Ik heb daar veel plezier van, om hoe mannen en vrouwen om elkaar heen draaien. Het leven was al een groot spelletje, maar nu zijn de regels een beetje tuttiger.”

Youp als beroep is verkrijgbaar vanaf 28 februari 2019.

Onderwerpen