Spring naar de content
bron: Foto: Herman Hertzberger

Wordt collectief wonen de nieuwe trend?

In het Architectuurcentrum Amsterdam is nu de tentoonstelling Collective Comeback te zien, over de terugkeer van collectief wonen. Een interessante en in potentie heilzame trend. Want waarom zouden we studenten en ouderen massaal alleen laten wonen, terwijl de groepswoning een zeer gunstig effect heeft op je sociale leven?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gastauteur

“Je moet het zo maken dat het de mensen bij elkaar brengt,” zei architect Herman Hertzberger bij de opening van de tentoonstelling Collective Comeback (tot en met 23 juni in Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam). Op deze tentoonstelling zijn foto’s, ontwerpen en maquettes te zien van gebouwen die duiden op een, weliswaar voorzichtige, terugkeer van het collectieve wonen, zoals dat van 1965 tot 1985 hier en daar werd beoefend – en vaak mislukte. Een belangrijk wapenfeit van Hertzberger is de Weesperflat, het studentenhuis in de Amsterdamse Weesperstraat, dat tot op de dag van vandaag in gebruik is. De parterreverdieping bestaat uit winkels en er is boven een brede, balkonachtige galerij, waar studenten buiten kunnen zitten. Over galerijen in het algemeen maakte Hertzberger in het openingsinterview de interessante opmerking dat ze in alle flats 1,15 meter breed waren, de minimale breedte waarbij twee mensen elkaar kunnen passeren, maar dat dat sociaal gezien veel te krap was. Bouw je een galerij van twee meter breed, kunnen bewoners op een naar buiten gesleepte stoel voor hun huis in de zon gaan zitten en maken ze een praatje met passerende buren. Maar ja, te duur natuurlijk.

Het ontwerp van een gebouw of van de publieke ruimte draagt bij tot of belemmert juist het sociale verkeer. Bij de aanblik van een verzameling woontorens van honderden verdiepingen, zoals ze in Sjanghai of Beijing uit de grond worden gestampt, word ik bevangen door troosteloosheid. Je moet er toch niet aan denken daar opgesloten te zitten zonder buitenlucht, met inpandige liften.

 

Lees het hele artikel via Blendle.