Spring naar de content
bron: Shutterstock

Gezond oud worden behoeft meer dan goede genen

Beide ouders van William Cortvriendt hebben een zeer hoge leeftijd bereikt, in uitstekende gezondheid. Een kwestie van goede genen, zegt men dan vaak. Waarschijnlijker is dat hun leefstijl – gezond eten, veel bewegen, een druk sociaal leven – hierbij een grote rol speelde. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Mijn moeder wordt deze maand honderd jaar. Als maandelijkse columnist over gezondheid neem ik de vrijheid hierbij stil te staan, als ode aan mijn moeder, maar ook zodat we er lering uit kunnen trekken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mijn ouders zijn geboren in 1919 en 1920, hebben altijd zelfstandig kunnen wonen en zijn tot op hoge leeftijd gezond gebleven. Mijn vader overleed vorig jaar vrij plotseling aan de gevolgen van een longontsteking. Ik heb al ontelbare keren gehoord dat het gezond oud worden in de genen van mijn ouders zit. Maar is dat wel zo? Mijn moeder was de oudste van tien kinderen, van wie naast mijn moeder alleen haar jongste zus nog in leven is. Haar andere broers en zussen zijn allemaal overleden, vaak op jonge leeftijd aan ziekten als kanker of hart- en vaataandoeningen. Ook de vijf broers en zussen van mijn vader overleden op jongere leeftijd dan hijzelf. Misschien waren er toch andere oorzaken aan te wijzen voor de buitengewone gezondheid van mijn ouders dan alleen hun genen.

Lees het hele artikel via Blendle.

Onderwerpen