Spring naar de content
bron: ANP

Opstand der liberalen: het rommelt binnen de VVD

‘Er is iets aan de hand in de VVD,’ stelde Hans Wiegel onlangs in zijn Telegraaf-column. In de partij rommelt het: de liberale principes zouden zijn verloochend, een combinatie van populisme en managementdenken viert hoogtij. ‘VVD’ers snakken naar een groter verhaal.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

De VVD heeft momenteel minder leden dan nieuwkomer Forum voor Democratie (25.000 tegen 30.000). Ai, dat doet pijn. De club van Thierry Baudet knaagt, samen met de PVV, al sinds haar oprichting in 2016 gestaag aan het rechterblok van de liberale volkspartij. En daar vallen steeds grotere brokken van af. Om dat proces te stoppen, profileert de huidige VVD-top zich ferm en robuust, om niet te zeggen: hard en kort door de bocht, maar dat valt niet overal in de partij goed. De burgemeesters van Assen en Purmerend hebben de partij na jarenlange trouw verlaten uit onvrede over de harde toon van Dijkhoff, het gebrek aan visie van Rutte en over de talrijke affaires die recentelijk aan de VVD zijn gaan kleven (Halbe Zijlstra, Han ten Broeke, Pauline Krikke). Wiegel zegt over dat vertrek van de burgemeesters: “Zoiets komt zelden voor. Het is een signaal dat er iets aan de hand is in de VVD.”

Is er een opstand gaande bij de liberalen? Eerder lijkt de VVD hard toe aan reflectie. Aan bezinning. Herbronning, zoals dat voorheen altijd zo lekker Bijbels klonk bij het CDA. De liberalen immers moeten doodop zijn van al die regeringsverantwoordelijkheid die de afgelopen acht jaar is gedragen. Bekaf van het op eieren lopen in de media, want wie het ook is, elk leugentje, ieder slippertje of zakelijk smerigheidje straalt af op heel de partij. Afgepeigerd zullen ze in de VVD-fractie zijn van het voortdurend meebuigen met de kabinetten van hun eerste man, met het altijd maar op de handen moeten zitten, het solidair zwijgen. Niets ten nadele van Rutte, zo valt te beluisteren, maar na de zomervakantie zou hij beter kunnen opstappen. Voor zijn eigen houdbaarheid, zijn eigen ontwikkeling die een nieuwe impuls nodig heeft. Europa ligt voor de hand. Het zij hem nota bene van harte gegund. De man heeft genoeg gedaan voor het vaderland. Met zijn vertrek kan meteen heel de VVD met goed fatsoen een stap terug doen en een paar jaartjes ‘aansterken’ in de luwte van de oppositie.

Lees de rest van het artikel via Blendle.

Onderwerpen