Spring naar de content
bron: ANP

Hoe Hans de Boer en Gökmen T. de pensioenstakers dwarsboomden

Dat er aan Hans de Boer geen diplomaat verloren is gegaan, heb ik hier als eens eerder mogen vertogen. Bijstandsgerechtigden noemde de VNO-NCW-voorzitter een paar jaar geleden ‘labbekakken’ die per direct aan het werk konden. Over de ramp met de MH17 in 2014 moest Nederland ‘nu’ – in 2015, een jaar na dato! – maar eens heenstappen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

De Boer heeft zijn leven gebeterd; tegenwoordig let deze beroepsprovocateur en mede-oprichter van het – what’s in a name – Bureau voor Economische Argumentatie iets beter op zijn woorden. Maar de publieke opinie bespelen is hij nog niet verleerd. De werkgeversvoorman gaat daarbij graag vol op het orgel. Hyperbolen, aforismen, theatrale verontwaardiging: alles is geoorloofd.

Alle registers open

Zo ook afgelopen zaterdag in De Telegraaf. Die krant sprak De Boer samen met de voorzitters van MKB-Nederland en LTO Nederland. Het trio trok alle registers open – de VNO-NCW-preses voorop.

Toegegeven, het interview was perfect getimed. Afgelopen maandag begonnen de stakingen voor een beter pensioen – het antwoord van de vakbonden op het eind vorig jaar door toedoen van diezelfde bonden gesprongen overleg over het pensioenakkoord.

Een ding moesten de lezers van de krant van de Hard Werkende Nederlanders goed begrijpen: hén, de werkgevers, viel niets te verwijten. De Boer: “Ze blaffen tegen de verkeerde boom.”

Dat laatste wreven de heren de vakbondsbestuurders nog eens nadrukkelijk in. Want een ding moesten de lezers van de krant van Hard Werkende Nederlanders goed begrijpen: hén, de werkgevers, viel en valt niets te verwijten (De Boer: “Ze blaffen tegen de verkeerde boom.”). Zíj hadden en hebben het beste met de werknemers voor. De mix van individuele en collectieve pensioenen, het vermaledijde plan om een gemiddelde stijging van levensverwachting met een jaar te koppelen aan een jaar langer werken, afschaffing van de boete bij vervroegd pensioen voor zware beroepen, de zekerheid dat jongeren nog pensioen krijgen: op alle fronten hadden zij de wensen van de bonden gesteund. En nog was het niet genoeg geweest!

Rupsjes Nooitgenoeg

Kwamen diezelfde Rupsjes Nooitgenoeg ook nog eens met een nieuwe eis: de AOW-leeftijd, die nu kan oplopen tot boven de 70, moet worden bevroren op 66 jaar!

Maar De Boer en de zijnen zijn niet voor een gat te vangen. Opnieuw komen ze de werknemers tegemoet. Met een nieuwe trouvaille – je bent oprichter van het Bureau voor Economische Argumentatie of je bent het niet. De AOW-leeftijd fixeren op 66 jaar: dat gaat de heren te ver. Maar werknemers met zware beroep eerder laten stoppen, een andere eis van de bonden, daar willen de werkgevers zich wel hard voor maken.

Een nogal gratuit gebaar. In de eerste plaats omdat een zwaar beroep zich lastig laat definiëren. Zwaar werk blijkt een relatief begrip – bijna de helft van de werknemers vindt dat hij een zwaar beroep heeft. De Belgen deden vorig jaar een poging. Aan de hand van verscheidene criteria bepaalden ze met een cijfer van 1 tot 3 hoe zwaar het beroep was. Dit initiatief sneefde: er ontstond teveel discussie – postbodes en kleuterjuffen stonden bijvoorbeeld wel op de lijst, leraren in het middelbaar onderwijs niet.

Zwaar werk blijkt een relatief begrip – bijna de helft van de Nederlanders vindt dat hij een zwaar beroep heeft

Meest bizarre aan dit plan: het voorstel om de kosten af te wentelen op de gemeenschap door deze mensen geen AOW-premie meer te laten betalen als ze vervroegd zijn gestopt. Oftewel: de werkgevers kost het geen rooie eurocent en de AOW-premies van alle andere Nederlanders gaan exponentieel omhoog.

Hans de Boer zal waarschijnlijk het een zorg zijn. Zijn missie is geslaagd. De werkgevers haalden in de publieke opinie een wit voetje – hén treft geen blaam. Met de werkonderbrekingen van maandag richtten de bonden hun peilen op de verkeerden; bij overheid moeten ze zijn. Hier werd het stakingsrecht misbruikt.

De terreur van Gökmen T., de doorgesnoven malloot met het IQ van een bosje wortels, deed de acties definitief de das om.